Сьогодні, 9 травня в національний прокат вийшла художня стрічка режисера Тараса Томенка Будинок Слово. Нескінчений роман, яка розповідає про письменників розстріляного відродження.

Премʼєра фільму відбулась 8 травня в Національному центрі Український дім. В рамках заходу відбулась благодійна акція, спрямована на збір книг за підтримки фондів Книга на фронт та Хочу читати. Гості премʼєри принесли понад 200 книг українських авторів.

Відео дня Читайте також: Що дивитись у кіно. Фільм про Розстріляне відродження і історія Джона Гальяно — п’ять захопливних прем'єр тижня — добірка кінокритика NV

Будинок Слово. Нескінчений роман — драматична історія українських письменників доби розстріляного відродження, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо радянської системи. Фільм розповідає про те, як комуністичний рай перетворюється на комуністичне пекло. Історія заснована на реальних подіях.

https://www.youtube.com/embed/MxR257eHEFE?si=ZBAk7VGAESeM5muP

Синопсис: 1927 рік. Радянська Україна. За наказом тирана та диктатора Сталіна у Харкові збудовано кооперативний будинок Слово. Найвидатніших українських письменників заселяють у комфортні квартири. Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму. Та не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна. Неочікувано для мешканців будинку Слово до них підселяють нікому не відомого молодого письменника Володимира Акімова. Хто він? Ніхто не знає. З його появою в будинку Слово починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни.

Кадр з фільму Фото: Кадр з фільму Кадр з фільму Фото: Кадр з фільму

Художня драма була знята у 2021 році. Сценаристи стрічки — Тарас Томенко та Любов Якимчук, режисер — Тарас Томенко, оператор-постановник Михайло Любарський, художник-постановник Шевкет Сейдаметов, композитор — Алла Загайкевич, продюсери — Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк.

Головні ролі у фільмі зіграли Дмитро Олійник, В’ячеслав Довженко, Ніна Набока та Марина Кошкіна.

Кадр з фільму Фото: Кадр з фільму Кадр з фільму Фото: Кадр з фільму

«Захоплюючий сценарій, котрий вивірений документальним фільмом, неймовірний акторський склад, вишукана операторська робота, божевільна атмосфера 20−30-х років часу розквіту авангардного мистецтва — все віддзеркалює нам той час 100 років тому, щоб ми могли побачити нас теперішніх — в кривавій м’ясорубці російської орди. Для мене важливо, що мій фільм виходить саме зараз у доленосний для України час», — зазначив режисер та співавтор сценарію фільму Тарас Томенко.

Кадр з фільму Фото: Кадр з фільму Кадр з фільму Фото: Кадр з фільму Кадр з фільму Фото: Кадр з фільму

Світова прем'єра художнього фільму Будинок Слово. Нескінчений роман відбулась на 37-му Варшавському кінофестивалі 2021 в рамках міжнародної конкурсної програми.

Фільм був також представлений на міжнародних фестивалях:

FilmFestival Cottbus (Німеччина), Galway Film Fleadh (Ireland), The I Will Tell International Film Festival (USA), Prishtina International Film Festival (PriFest), Миколайчук OPEN, Kyiv International Film Festival Molodist.

Редактор: Каріна Пасічник Читати далі