Речник Держдепу США Метью Міллер заявив, що США підтримують український Саміт миру та хочуть, щоб він був успішним, але зараз важко уявити, як Китай може відіграти корисну дипломатичну роль.

«Я просто скажу, що коли мова йде про мирний саміт — я буду говорити від імені Сполучених Штатів — ми підтримуємо мирний саміт. Ми хочемо, щоб він був успішним, і саме тому ви бачите віце-президента Сполучених Штатів на цьому саміті. Ми підтримуємо дипломатичні зусилля України», — сказав він на брифінгу, коментуючи критику президента України Володимира Зеленського на адресу Китаю.

Відео дня

За словами Міллера, США завжди чітко заявляли, що Китай може відіграти корисну дипломатичну роль у вирішенні цього конфлікту, якщо захоче.

«Але зараз важко уявити, як він може відіграти цю роль, зважаючи на дії, які ми бачили протягом останніх місяців, спрямовані на відновлення оборонно-промислової бази Росії, які вживає Китай», — додав він.

Речник заявив, що США продовжать чітко давати зрозуміти Китаю, що вони проти цих дій і притягнуть винних до відповідальності.

Читайте також: Володимир Фесенко Володимир Фесенко Пастка Кремля для Заходу. На що зробив ставку Путін

Саміт миру у Швейцарії 15−16 червня

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Станом на 3 червня участь у саміті підтвердили 107 країн, повідомили в Офісі президента.

Росія не буде присутня на зустрічі. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. Водночас у МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єра Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів.

24 квітня Володимир Зеленський говорив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

31 травня агентство Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що Китай відмовився брати участь у мирному саміті у Швейцарії. У Китаї пізніше офіційно підтвердили, що не будуть присутні на зустрічі.

За словами Зеленського, Китай також намагається відмовити деякі країни від участі в саміті.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі