Станом на 8 травня населений пункт Часів Яр Донецької області відмовляються залишати 679 жителів, попри щоденні обстріли.

Про це заявив голова Донецької ОВА Вадим Філашкін в ефірі телемарафону.

Він нагадав, що через активні бойові дії населений пункт практично зруйнований повністю.

При цьому ускладнилася доставка гуманітарної допомоги.

Відео дня

«Місто Часів Яр майже зруйноване повністю. На жаль, залишається 679 осіб, які не хочуть виїжджати. З кожним днем все складніше і складніше завозити гуманітарну допомогу, тому що всі дороги в місто прострілюються ворогом повністю», — розповів Філашкін.

За його словами, підрозділи поліції, рятувальники, міжнародні партнери можуть завести гуманітарну та медичну допомогу людям тільки вранці або пізно ввечері.

«У Красногорівській громаді залишилося приблизно тисяча осіб, які не мають особливого бажання виїхати, але дітей із лінії фронту ми вивезли всіх», — додав голова ОДА.

Згідно з даними за 2020 рік, у Часовому Яру проживало майже 13 тисяч осіб.

Ситуація біля міста Часів Яр — що відомо

У квітні головком ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що вище військове керівництво Росії поставило завдання своїм солдатам захопити місто на захід від Бахмута — Часів Яр — до 9 травня.

Ворог зосереджує зусилля для прориву оборони та виходу до каналу Сіверський Донець — Донбас, щоб створити умови для подальшого просування до Краматорської агломерації.

10 квітня Інститут вивчення війни заявив, що, намагаючись прокласти собі шлях до Часового Яру, росіяни вдаються до тактики, яка допомогла їм захопити Авдіївку. Позиції українських захисників інтенсивно накривають КАБами та вогнем з літаків і вертольотів.

Українські військові кажуть, що, якщо росіянам вдасться захопити Часів Яр, вони почнуть наступ на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ.

28 квітня Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилася. Сили оборони відійшли на захід від Бердичева, Семенівки та Новомихайлівки.

Читайте також:
Український військовослужбовець веде вогонь з гаубиці М777 по російських військах в Донецькій області (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) «Тил залишив ЗСУ без поповнення». Євген Дикий — про турбулентний тиждень, жест відчаю та геніальний геополітичний хід

2 травня офіцер прес-служби 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашников заявив, що росіянам не вдасться захопити Часів Яр до 9 травня, незважаючи на те, що вони залучили для цього всі свої ресурси.

Водночас заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький вважає, що захоплення росіянами Часового Яру — «це лише питання часу». Про це він сказав в інтерв'ю виданню The Economist, яке опублікували 2 травня.

3 травня речник оперативно-стратегічного угруповання військ Хортиця Назар Волошин повідомив, що російські війська не полишають спроб захопити Часів Яр на Донеччині. Для цього вони активно штурмують сусідні села, проте окупантів немає на території міста.

5 травня Волошин заявив, що армія РФ зосередила до 25 тис. своїх військових поблизу Часового Яру.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі