Тимчасовий прем'єр-міністр Болгарії Дімітар Главчев заявив, що його країна не збирається відправляти свої війська в Україну. Про це повідомляє БНР.

Цю заяву він зробив після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, на якій здебільшого обговорювалась Україна.

Главчев наголосив, що НАТО не вимагає розширення військової допомоги. За його словами, Болгарія дотримується «парламентських рішень з цього питання».

Відео дня

«Питання відправлення болгарських солдатів в Україну — для мене це типовий приклад гібридної атаки та дезінформації. Така тема ніколи не обговорювалася у форматі НАТО і не обговорюється сьогодні. Нехай болгарські громадяни будуть спокійні. Питання про відправлення болгарських солдатів в Україну не стоїть», — зазначив він.

Читайте також:
Прапор НАТО (Фото:Markku Ulander/Lehtikuva/via REUTERS) НАТО розглядає можливість відправки військ в Україну, однак не для участі в бойових діях — NYT

Розмови про можливе введення військ НАТО в Україну

Після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що західні союзники України створять коаліцію з надання ЗСУ далекобійної зброї, а в майбутньому не можна відкидати і відправлення в Україну західних військових.

Низка країн НАТО у відповідь на заяви Макрона публічно відкинули ідею відправки військ в Україну. Серед них, зокрема, Польща, США, Німеччина, Чехія, Канада та Велика Британія.

Можливість відправки військових не стали відкидати прем'єр Естонії Кая Каллас, а також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас — він уточнив, що йдеться тільки про навчальні місії. Глава Генштабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм заявив, що «слід залишити всі варіанти відкритими».

Читайте також: Іван Яковина Іван Яковина Чому Макрон готовий відправити війська в Україну?

Агентство AFP із посиланням на джерело повідомило, що європейські країни-учасниці НАТО тижнями вивчали можливість відправити війська Альянсу в Україну.

29 лютого прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

4 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО домовилися про створення спеціальної місії Альянсу для збільшення підтримки України.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі