Речниця ради національної безпеки США Адрієн Вотсон закликала членів парламенту Грузії «проявити мужність» та не долати вето на закон про прозорість іноземного впливу (так званий закон про «іноагентів», або «російський закон»), який наклала президентка країни Саломе Зурабішвілі.

Про це Вотсон написала у своєму X у суботу, 18 травня.

«Ми раді бачити, що Президент Зурабішвілі відстоює євроатлантичне майбутнє Грузії, наклавши вето на закон про іноземних агентів. Ми закликаємо членів парламенту проявити таку ж мужність і не долати її вето», — наголосила вона.

Відео дня

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон».

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. Документ запроваджує реєстрацію некомерційних юридичних осіб та засобів масової інформації, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, як «організацій, що діють в інтересах іноземної держави».

У другому читанні закон ухвалили 1 травня. «За» проголосували 83 депутати, «проти» — 23.

Читайте також:
Демонстранти проводять мітинг на знак протесту проти законопроєкту про «іноземних агентів» у Тбілісі, Грузія, 14 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Irakli Gedenidze) «Віддаляє Грузію від ЄС і НАТО». «Російський закон» змусить США переоцінити відносини з Тбілісі — Білий дім

Депутати Європейського парламенту заявляли, що ухвалення в Грузії скандального законопроєкту про іноземних агентів ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

13 травня юридичний комітет парламенту Грузії розглянув та підтримав закон про «іноагентів» у третьому читанні за 67 секунд.

14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт про «іноагентів» в остаточному третьому читанні. За ухвалення закону проголосували 84 депутати, проти — 30 опозиціонерів. Також цього дня силовики почали розганяти протестувальників, які зібралися біля будівлі парламенту.

Газета Financial Times 16 травня писала, що Європейський Союз може заморозити заявку Грузії на вступ, якщо закон про «іноземних агентів» набуде чинності. У НАТО також попередили уряд Грузії, що закон несумісний із членством країни в НАТО і ЄС.

18 травня Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про прозорість іноземного впливу.

За її словами закон суперечить конституції країни, європейським стандартам і «в такий спосіб являє собою перешкоду на нашому європейському шляху».

Редактор: Микита Днєпровський Читати далі