США не виключають, що можуть розширити географію ударів по території Росії.

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу, повідомляє кореспондент Голосу Америки Юлія Ярмоленко.

Відео дня

Кірбі на брифінгу з представниками ЗМІ заявив, що президент Джо Байден згодом розширить дозвіл на використання зброї США проти цілей всередині Росії.

«Я не буду випереджати рішення, які ще не ухвалені. З кожним кроком цієї війни, у міру її розвитку, ми збільшували нашу підтримку України. Подивимося, до чого все піде і що потрібно українцям», — заявив він.

Інфографіка: NV

Використання західної зброї на території РФ

17 травня представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії. У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

29 травня агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії, востаннє — по Краснодару.

Читайте також:
Використання ракет ATACMS Силами оборони (Фото:скриншот відео Головнокомандувача ЗСУ / Telegram) Удари по РФ: ISW пояснив, чим загрожує неоднозначна позиція США щодо використання Україною американської зброї

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні наносити обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер у коментарі Голосу Америки заявив, що США дозволили Україні бити по території Росії не тільки для захисту Харкова від російських атак, а й для оборони інших українських регіонів.

Газета The Wall Street Journal повідомляла, що Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, РСЗВ GMLRS, а також американські артснаряди. Однак «зелене світло» від США не передбачає використання ATACMS. Там також уточнили, що США все ще проти ударів углиб Росії.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі