Автор: Петро Шевченко

У перші дні літа гривня почала відвойовувати позицію у долара. Банкіри стверджують, що наразі курс гривні до американської валюти є комфортним для експортерів, а ситуація на валютному ринку контрольована Національним банком України

Пониження курсу гривні до долара у другій половині травня плавно перейшло у зміцнення гривні у перший тиждень червня. Синхронно з курсом долара рухалася і європейська валюта.

Відео дня

Позитивним сигналом для ринку стала новина в неділю 2 червня про те, що Україна виконала всі кількісні критерії та структурні маяки до четвертого перегляду програми МВФ. Подальше затвердження цього рішення виконавчою радою МВФ відкриває для України шлях до отримання $2,2 млрд.

Читайте також: Три вимоги. МВФ назвав умови, за яких Україна отримає транші Фонду

NV Бізнес розпитав банкірів та економістів, чи повернеться курс гривні до рівня нижче 40 грн/$ та який максимум може отримати долар найближчим часом.

Що тисне на курс гривні

Директорка аналітичного департаменту та головна економістка Dragon Capital Олена Білан стверджує, що у травні дефіцит валюти на міжбанківському ринку зріс через збільшення операцій уряду. Йдеться про забезпечення необхідного імпорту, а також про початковий ефект від нещодавнього послаблення валютних обмежень. «Оскільки НБУ забезпечує коливання курсу відповідно до ситуації на валютному ринку, збільшення дефіциту валюти в кінці травня призвело до послаблення курсу гривні», пояснила вона NV Бізнес.

Як розповіла NV Бізнес директорка департаменту казначейських операцій Unex Bank Анна Золотько, «ключовим чинником, як зазначили в НБУ, стали підвищені бюджетні видатки після отримання міжнародної допомоги в березні-квітні. Додатковий внесок у підвищений попит зробили запроваджені на початку травня кроки валютної лібералізації. Решту ефекту спричинили сплески ажіотажного попиту, які стали реакцією на курсову динаміку: в періоди швидкого зростання курсу традиційно скорочується пропозиція та зростає попит», — сказала вона.

Золотько відзначила, що і на початку червня попит залишається стійким та підвищеним. Середньоденний обсяг торгів у перші чотири дні цього тижня склав $198 млн. «Для порівняння: середній показник від запровадження режиму керованої гнучкості становить $166 млн. А в останній тиждень травня він сягав $251 млн», — підкреслила вона.

Керівник служби продажу казначейських продуктів Банку Авангард Юрій Крохмаль додав, що підвищення обсягів імпорту електроенергії може мати вплив на валютний ринок, але наразі це не ті обсяги, які б суттєво відображались на ринку. «Все виглядає цілком контрольовано з боку НБУ», — заспокоїв він.

Чи впаде курс гривні до долара нижче 40 грн/$

Читати далі