Автор: Артем Ільїн

Через дефіцит генеруючих потужностей літом цього року продовжаться відключення електроенергії по всій Україні. Як надовго відключатимуть електрику та чи погіршиться ситуація зимою?

28 травня аналітичний центр DiXi Group презентував документ Summer Outlooks: оцінка готовності до ризиків в електроенергетиці та газовому секторі.

Найбільше занепокоєння викликає саме стан енергосистеми, яка цього року зазнала кількох масованих атак з боку російських агресорів. У цій частині дискусії взяли участь експертка проєктів DiXi Group Олена Лапенко, начальник департаменту балансової надійності НЕК Укренерго Роман Грабчак та заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький.

Відео дня

NV Бізнес обрав ключові тези експертів про ситуацію в електроенергетиці та ризики відключення світла впродовж літа.

Чому відключають світло вже

Читайте також:
Віталій Бутенко, генеральний директор АТ Енергетична компанія України (ЕКУ) (Фото:ecu.gov.ua) «Резервів більше немає». Чому в домівках українців почали вимикати світло і чи допоможе імпорт електроенергії — інтерв'ю

У своїй презентації Олена Лапенко розповіла, що за оцінками DiXi Group українська теплова генерація втратила близько 85% потужності. «Терміни її відновлення невизначені попри заяви деяких експертів», — каже Лапенко. Вона також нагадала про пошкодження під час останніх обстрілів, як мінімум двох, об'єктів Укргідроенерго.

Втрата теплових та гідроелектростанцій — це чутливий удар по маневровій генерації, яка покликана згладжувати піки споживання електроенергії, що виникають зранку та ввечері.

Наявної потужності не вистачатиме навіть в теплу пору року, констатують всі учасники заходу. І це вже відчули всі українці.

Роман Грабчак з Укренерго каже, що Україна пройшла сезонний мінімум споживання електроенергії, а подальшому збільшенню сприятимуть:

  • фактор сезонності (наприклад, збільшення використання кондиціонерів у спекотні дні);
  • сезонне падіння доступність водних ресурсів для ГЕС;
  • зупинка енергоблоків АЕС на планові ремонти та обслуговування, щоб вони безпечно працювали взимку;
  • зупинка ТЕЦ на літній період, тому що вони не можуть генерувати електроенергію без підігріву теплоносія, який не потрібен у теплу пору року.

«Найважчим місяцем вважаємо липень», — констатував Грабчак.

Богдан Сухецький з Укргідроенерго вважає, що цьогорічні обстріли об'єктів генерації стали наслідком руйнування дамби Каховської ГЕС росіянами на початку літа 2023 року. «Трагедія з Каховською ГЕС — сигнал агресору, що він може йти далі, бо не було адекватної реакції світової спільноти», — наголосив Сухецький. І це сталося навесні 2024 року, саме під час повеней було обстріляно ракетами кілька гідроелектростанцій, зокрема, ДніпроГЕС.

Через це Укргідроенерго провело багато змін в своїй діяльності. Наприклад, немає довгострокового планування та балансування в масштабах всієї системи компанії. «Потрібна енергія системі — працюємо!», — так описав поточну діяльність топменеджер. Він також процитував керівника Укргідроенерго Ігоря Сироту: «Ми перейшли від стратегії розвитку до стратегії постійного відновлення».

Три сценарії на літо

Читайте також:
Ігор Тинний вважає, що потрібно оперативно змінювати парадигму розвитку української енергетики (Фото:Артем Ільїн / NV) Хибна стратегія уряду не врятує Україну від блекауту і поразки. Ігор Тинний про ситуацію в енергетиці — інтерв'ю

В DiXi Group вважають, що у 2022−2023 рр. споживання електроенергії в Україні у порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення скоротилося на 25−30%. Зокрема промисловість скоротила споживання на 45%, а населення на 16%. При цьому загальна генеруюча потужність скоротилася з 37,6 ГВт до 18,3 ГВт.

Тому в DiXi Group вважають, що в українській енергосистемі влітку 2024 р. зберігатиметься дефіцит електроенергії. І назвали три потенційні сценарії на цей період.

Перший з них може бути реалізований за умови відсутності нових обстрілів енергосистеми та помірного температурного режиму. В такому випадку в години максимальних навантажень дефіцит електроенергії складе 1,3 ГВт. Показник LOLP (loss of load probability) не перевищуватиме 21%. Це прогнозована кількість часу, коли доступна потужність генерації менша ніж очікуване навантаження (споживання).

У другому сценарії передбачається значне зростання споживання електричної енергії через підвищення середньодобових температур. В такому разі в години максимальних навантажень дефіцит може зрости до 2,86 ГВт. А LOLP складе 28%.

Третій сценарій за умови помірних температур враховує нові руйнування маневрової генерації. В такому разі дефіцит може скласти 2,8 ГВт, а LOLP — 35%.

З такими оцінками в цілому погодився представник Укренерго. На його думку є декілька інструментів, які можуть «полегшити проблему дефіциту» маневрової генерації. Але повністю її вирішити найближчим часом не вдасться.

Серед можливих заходів:

  • Збільшення цінових прайс кепів, яке дозволить збільшити імпорт;
  • Впровадження технічних заходів на ТЕЦ, які дозволять деяким з них працювати навіть влітку.

Як довго триватимуть відключення та що може допомогти

Читайте також:
Газопоршнева електростанція, яку отримав Уряд України з США (Фото:Міністерство енергетики України) Перехитрити росіян. Що може стати порятунком для енергосистеми України, яка постраждала від ракет та дронів-камікадзе

Що стосується теми розподіленої генерації, то Роман Грабчак переконаний, що далеко не все обладнання, яке може автономно генерувати електроенергію варто віднести до цієї категорії. Газопоршневі станції, когенераційні установки тощо мають бути постійно підключеними до мережі, щоб диспетчери Укренерго могли враховувати їх при балансуванні системи. До того ж розподілена генерація є набагато дорожчою, що у довготривалій перспективі може вплинути на конкурентоспроможність української продукції.

Імпорт також не є панацеєю, тому що існують обмеження з боку контрагентів — країн східної Європи.

Що стосується економії електроенергії споживачами, то учасники дискусії відзначили, що потужна інформаційна компанія з цього приводу дасть і вже дає результат.

«Енергетики — це не чарівна паличка», — каже Богдан Сухецький, тому дива на буде і всі українці мають готуватися до зими максимально усвідомлено.

А в Укренерго літо 2024 року назвали генеральною репетицією до зими 24/25, коли зберігатиметься дефіцит плюс станеться похолодання. Тому потрібно вимагати від місцевої влади заживлення циркуляційних насосів та проведення інших заходів, що спрямовані на підтримку опалення у багатоквартирних будинках та інших будівлях.

Відновлення енергосистеми не буде швидким. Навіть після перемоги міжнародний бізнес буде не готовий виробляти енергетичне обладнання у потрібній кількості на замовлення однієї країни.

Читати далі