Автор: Олексій Тарасов

Генерал Збройних сил України Сергій Кривонос в інтерв'ю Radio NV — про зміни у командуванні Збройних сил України і недопрацювання на різних рівнях під час ведення бойових дій.

https://www.youtube.com/watch?v=sOJXW4SGlq0

— Президент України Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади командувача Сил спеціальних операцій та призначив на цю посаду Олександра Трепака. Про що це говорить? Що відбувається в ССО?

Відео дня

— А питання не тільки про ССО. Питання стоїть, що в свій час було правильно проведено аналіз помилок, які були допущені в попередні місяці командами ССО. Було прийнято рішення і було замінено командувача.

Сподіваюсь, що це буде не єдина заміна. І, якщо чесно, це для мене достатньо позитивна новина.

— Чи можемо ми говорити публічно про те, які помилки були зроблені? Чи це доречно?

— Не зовсім доречно буде на загал це виносити, але скажу так, що питання було в правильності прийняття рішення і розуміння роботи системи. І не гонитви за піаром, як це було на прикладі того самого 73-го центру, де, на жаль, гонитва за піаром забрала життя багатьох найкращих воїнів ССО.

Читайте також: На бойовому завданні загинули воїни 73-го морського центру спецоперацій — ССО

— З вашого стриманого коментаря розумію, що за командування Сергія Лупанчука ми спостерігали неефективне керування ССО?

— Питання не тільки до одного Лупанчука. Наскільки йому давали працювати? Це буде друге питання. І ще наступне те, що при всій особистій повазі до Сергія Лупанчука, він прийшов з іншої системи, він прийшов з ГУР, і був абсолютно чужою людиною в тій системі, яка існувала до нього. Це найстрашніше. І тут нічого особистого, я тоді ще сказав, що питання полягає в тому, що вовка у зграї і сприймають вовки.

Читайте також:
Знищення установки Бук (Фото:Скриншот відео ССО / Facebook) На Сумському напрямку ССО знищили установку російського Бука з шістьма ракетами — відео

— Хочу повернутися до того, про що ви сказали. Це було в медійному просторі, коли у бою загинули воїни 73-го морського центру ССО. Це було озвучено 29 лютого цього року. А в чому там був піар?

— Я і так вже занадто багато сказав. Ті, хто на цій темі знається, зрозуміли. А ті, хто не знається, то після закінчення війни дізнаються про цю проблему.

— Що має змінитися зараз для того, щоби ССО працювали ефективно? Ми розуміємо, що це дуже особливі підрозділи. Це підрозділи, які вміють багато того, що не вміють інші наші захисники. Яким має бути ефективне керування? Запитую вас, як людину, яка була заступником командувача ССО.

— Першим заступником командувача ССО, трошки є різниця. Питання полягає не тільки у зміні командувача. Питання в тих завданнях, які поставив президент. І питання у зміні застосування ССО, бо останнім часом ССО використовувалися як якісна, підготовлена бойова одиниця, але не за призначенням. Я розумію, що краще ставити завдання ССО і використовувати їх як піхоту, але час, який був вкладений, ресурси, які були вкладені в підготовку цих людей… Все ж таки краще використовувати їх за призначенням.

А керівництву просто [варто] переглянути питання підготовки піхоти, бо підміна одних на інших користі взагалі не принесе. На якийсь час це дозволить затикати дірки. Але, за рахунок попередніх таких використань, ми отримали, що у ССО, особливо останнього року, величезна кількість втрат через те, що хтось виконував чужу роботу. Безпосередньо ССО виконували роботу піхоти, а на підготовку піхоти не було звернуто відповідної уваги.

— Як ви оцінюєте новину про те, що спецпідрозділи ГУР були зараз задіяні в Часові Ярі? Хтось каже, що це мікроскопом забивати цвяхи, хтось каже, що це необхідний крок, щоби стримати ворога. Якої думки ви притримуєтесь?

Читати далі