Капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004−2020 роках Андрій Риженко в інтерв'ю Radio NV висловив думку, що деокупувати Крим буде дуже важко і для цього знадобиться наземна операція.

«Ці всі удари — і по кораблях, і по базах, по мосту — це тільки початок звільнення. Це знекровлення супротивника. Потім треба буде працювати на суходолі, на землі, як це було раніше, коли ми звільняли наші землі. Поки там не буде нашого українського військового, на жаль, іншої практики звільнення окупованих територій немає», — заявив Риженко в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=Ushu0O0T6Ac

Військовий експерт сказав, що не думає, що окупанти підуть з кримського півострова «просто так».

Читайте також:
Мешканці Криму спостерігають за пошкодженнями Керченського мосту, який став символом росіської окупації Криму. (Фото:Reuters) «Без військових дій ніяк». План деокупації Криму та майбутня доля цивільних росіян, що оселилися там — інтерв'ю з Тамілою Ташевою

«Вони шукатимуть альтернативні шляхи, і вони вже були. Думаю, для цього і йдуть зараз ці підготовчі заходи зі знищення цих альтернативних шляхів. Це і пороми, і підводні човни, багато чого можна придумати. Буде дуже важко», — вважає він.

Риженко зазначив, що Росія почала готуватись до окупації Криму ще за часів СРСР, заради Криму у 2014 році вона розпочала свою агресію і півострів є «стратегічним центром тяжіння РФ, який зараз рухає війну, яку веде РФ».

Перспективи деокупації Криму

16 травня постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що на тимчасово окупованому півострові від початку повномасштабного російського вторгнення фіксують помітне зростання проукраїнського протестного активізму.

Читайте також:
Мустафа Джемілєв наголосив, що роззброюватись після звільнення Криму не варто (Фото:Mustafa Jemilev via Facebook) Яким буде Крим після звільнення: Джемілєв прогнозує створення великого Чорноморського флоту України та сподівається на появу бази НАТО

Вона уточнила, що це, зокрема, відстежується за кількістю справ за статтями щодо «дискредитації збройних сил Росії». За словами Ташевої, серед того, що визнають так званою дискредитацією, є жовто-блакитний колір лаку на нігтях, український і кримськотатарський прапори, жовта стрічка, небажання обслуговувати російських військових.

Ташева наголосила, що така статистика свідчить про те, що люди в Криму не готові терпіти окупацію і виступають проти війни.

У квітні військово-морський експерт Defence Express, капітан першого рангу у відставці Володимир Заблоцький говорив, що окупанти звільнили Крим від найбільш сучасних кораблів, які перекинули до Новоросійська.

У лютому полковник запасу ЗСУ, пілот-інструктор Роман Світан в інтерв'ю Radio NV висловив думку, що Крим можна буде взяти в оперативне оточення вже цього року.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі