Андрій Смирнов

Андрій Смирнов

Відповідальний редактор, NV

Чим жила країна 29 травня 2024 року

● А Трамп, як виявилось, розбомбив би Москву. На одному із заходів експрезидент США (і кандидат у президенти) Дональд Трамп заявив, що розбомбив би Москву, якби РФ вторглася в Україну під час його перебування в Овальному кабінеті, написала The Washington Post.

За інформацією видання, на одному із заходів Трамп сказав, що він розбомбив би Москву і Пекін, якби Росія вторглася в Україну або Китай вторгся на Тайвань. Ці слова здивували деяких донорів.

Відео дня

● Макрон готується направити військових до України. Президент Франції Еммануель Макрон на наступному тижні офіційно презентує план можливого розгортання французьких військових інструкторів в Україні. Про це він сказав під час візиту до Німеччини.

План може бути представлений під час візиту президента Володимира Зеленського в Нормандію з нагоди висадки союзників у Другій світовій війні, сказав він. «Ми будемо говорити дуже точно в той час, щоб оголосити, що ми збираємося робити», — додав Макрон.

● США будуть на саміті. У адміністрації Джо Байдена заявили, що США візьмуть участь у Саміті миру в Швейцарії, який відбудеться 15−16 червня, не уточнивши, хто саме прибуде на зустріч. Про це розповіла речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

● Захід просить Київ не проситись до НАТО. Західні партнери закликали Україну цього року не вимагати запрошення до НАТО на цьогорічному саміті у Вашингтоні, повідомила британська The Telegraph із посиланням на власні неназвані джерела.

«Вони дуже скептично ставляться до подальшого просування України шляхом до повноправного членства в НАТО цього року. США, можливо, не так занепокоєні, як Німеччина, але існує занепокоєння з приводу загрози з боку Росії для інших членів Альянсу», — розповіло джерело видання, близьке до адміністрації президента США Джо Байдена.

● Низка колишніх високопоставлених командувачів НАТО у відкритому листі закликали Альянс терміново надати Україні максимальну військову допомогу, а також окреслили усі ризики поразки України на полі бою.

● Щедрий подарунок Стокгольму. Швеція оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на 13 млрд шведських крон (близько $1,23 млрд), який стане найбільшим з початку повномасштабного вторгнення РФ.

16-й пакет військової допомоги включає навіть те, чого в ЗСУ ніколи не було і чого відверто бракувало у світлі появи F-16 — літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890. На думку уряду Швеції, він дає Україні «абсолютно нові можливості повітряної радіолокаційної розвідки та бойового управління проти цілей у повітрі та на морі».

Швеція також передасть весь свій парк гусеничних бронетранспортерів Pbv 302 для створення нових бригад української армії. До комплекту увійдуть і ракети Jaktrobot Rb 99, а також артилерійські 155-міліметрові боєприпаси, транспорт для перевезення палива, ресурси для обслуговування раніше переданої техніки, термінали супутникового зв’язку та інше.

● Вашингтон залишається обмеженим своїми «червоними лініями». Позиція США щодо застосування американської зброї українськими військовослужбовцями по території Росії залишається незмінною. Про це заявив речник Держдепу Метью Міллер. Він нагадав, що США не заохочують удари України по території Росії.

Проте:

● Все може змінитись, — Байден готується бути жорстким. У Білому домі готуються до відмови від власних червоних ліній через наступ країни-агресора Росії в Україні, повідомила The Washington Post.

Президент США Джо Байден, за даними видання, розглядає два нових жорстких контрзаходи. Йдеться про покарання Китаю за постачання ключових технологій Москві, а також зняття обмежень на використання Україною американської зброї для ударів по цілях на території Росії.

Водночас:

● Це вже було. Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії, востаннє — по Краснодару, повідомило агентство AFP із посиланням на неназвані західні джерела.

А німецький таблоїд Bild стверджує, що Україна нібито щонайменше один раз порушила домовленість із західними союзниками і використала систему Patriot для удару по цілі на території РФ.

● Заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик заявив, що його країна підтримує право України використовувати західну зброю для ударів по території країни-агресора Росії.

● Російські війська інтенсивно атакують українські позиції на Покровському напрямку (північний захід від Донецька). Ворог здійснив 25 штурмів за добу, на окремих ділянках він має частковий успіх. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ за минулу добу.

● Промацують Донбас. Російські війська нещодавно здійснили щонайменше чотири механізованих атаки на кількох напрямках наступу в Донецькій області, хоча й не досягнувши значних успіхів. Ймовірно, так росіяни намагалися перевірити реакцію України після першої хвилі наступальних зусиль РФ на півночі Харківської області. Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

● Мінус 1300 окупантів. Війська країни-агресора Росії втратили за добу в Україні ще близько 1300 солдатів, а загальні втрати росіян тепер становлять орієнтовно 505 100 осіб вбитими та пораненими. Це дані Генштабу ЗСУ станом на ранок.

Окрім того українці знищили: танків — 7700 (+8 за добу), бойових броньованих машин — 14891 (+33), артсистем — 13066 (+37), РСЗВ — 1087 (+2), засобів ППО — 815, літаків — 357, гелікоптерів — 326, БПЛА оперативно-тактичного рівня — 10510 (+28) та інше.

● Буде 0,5 млн до кінця року? Партнери планують до кінця року надіслати Україні 500 тис. снарядів у рамках «чеської ініціативи». Про це повідомила прем'єрка Данії Метте Фредеріксен перед зустріччю з питань оборони України у Празі.

Прем'єр Чехії Петр Фіала додав, що до ініціативи придбати 800 тис. снарядів для ЗСУ долучилися 15 країн ЄС та НАТО і виділили на закупівлі боєприпасів загалом 1,6 млрд євро.

Проте, міністерка оборони Чехії Яна Черночова заявила, що лише Канада, Данія, Нідерланди та Португалія надіслали кошти на закупівлю боєприпасів за «чеською ініціативою».

● Близько 90% суми від доходів заморожених активів РФ будуть спрямовані до Європейського фонду миру на постачання Україні необхідної зброї та військового обладнання. Про це заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель.

І насамкінець:

● Липень стане найтемнішим місяцем в домах українців? У сенсі відключень електроенергії найважчим місяцем для України стане липень, який буде генеральною репетицією перед зимою 2024−2025. Про це, як повідомив НВ Бізнес, під час презентації аналітичним центром DiXi Group документа Summer Outlooks: оцінка готовності до ризиків в електроенергетиці та газовому секторі, розповів Роман Грабчак, начальник департаменту балансової надійності НЕК Укренерго.

Пам’ятайте, що принесло вчора, живіть сьогоденням і вірте в майбутнє — своє та країни.

Читати далі