Експрезидент США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах розглядає плани змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП, пише видання The Telegraph з посиланням на співрозмовників.

За словами джерел видання, Трамп вважає, що країни-члени повинні зробити більше внеску в колективну оборону альянсу на тлі загроз з боку Росії та Китаю.

Він також вважає, що правила бухгалтерського обліку слід змінити таким чином, щоб допомога Україні не зараховувалась як частина оборонних витрат.

Відео дня Читайте також:
ЛЮДИНА Х: Позиція Дональда Трампа щодо України досі чітко не визначена навіть ним самим (Фото:REUTERSShannon Staplton) Майбутнє під знаком Трампа. Як можливе президентство лідера республіканців вплине на Україну — прогноз політиків та аналітиків із США

За словами співрозмовника, Трамп уже деякий час розглядав можливість збільшення витрат, і ще більше переконався у цьому після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою минулого місяця.

«Його думки розвиваються в бік 3%, особливо після розмови з Дудою — і це не враховуючи гроші для України», — сказав співрозмовник видання.

Як пише The Telegraph, зустрічі Трампа з Дудою також була ключовими у тому, щоб переконати експрезидента США відмовитися від свого тривалого опору наданню пакета допомоги Києву на 60 млрд доларів.

Сам Трамп неодноразово погрожував припинити підтримку з боку США союзників по НАТО, якщо країни-члени не збільшать свої оборонні бюджети.

Як зазначає видання, торік лише 11 із 32 членів альянсу досягли нинішньої мети 2% ВВП на оборонні витрати. Серед них Великобританія, США, Польща, Греція, Естонія, Литва, Фінляндія, Латвія, Угорщина, Словаччина та Данія.

Читайте також: «Сподіваюся, він не буде проти». Працюватимемо з будь-яким президентом США — Зеленський про переобрання Трампа

Джерело видання, наближене до Трампа, також розповіло, що він розробив детальний план мирного завершення війни, але не розголошуватиме його до виборів.

«План є, але він не збирається обговорювати його з новинними мережами, тому що тоді ви втрачаєте всі важелі впливу», — заявляє джерело.

Читайте також:
Дональд Трамп (Фото:SHANNON STAPLETON  Reuters) Трамп пояснив свої слова про те, що «не дасть Україні ні копійки»: звинуватив Європу

Натомість Трамп хоче зосередитися на простому повідомленні про те, що він припинить війну, намагаючись залучити підтримку більшої кількості американських виборців.

«Він хоче зупинити вбивства», — каже джерело.

В нещодавньому інтерв'ю журналу Time, Трамп сказав, що його послання до союзників по НАТО полягає у тому, що «якщо ви не збираєтеся платити, тоді ви лишаєтеся самі».

Трамп заявляв, що Європа «скористалася нами як щодо НАТО, так і щодо України».

«Якщо Європа не збирається платити, чому ми повинні платити? Тому, що вони набагато сильніше постраждали. Між нами [і Росією] океан. Вони цього не роблять», — заявив експрезидент.

Він додав, що «спробує допомогти Україні, але Європа також має виконати свою роботу».

Читайте також: «Вважає себе досвідченим». В адміністрації Трампа, в разі його обрання у Білий дім, буде більше Трампа, а менше адміністрації, — експертка Редактор: Софія Лазарова Читати далі