Платформа TikTok та її китайська материнська компанія ByteDance подали позов до федерального суду США з метою заблокувати закон, який зобов’язує продати соцмережу або заборонити її.

Про це повідомляє Reuters.

У своєму позові компанії стверджують, що закон порушує Конституцію США з низки підстав, зокрема суперечить Першій поправці до Конституції, яка захищає свободу слова.

Відео дня

У позові йдеться про те, що продаж акцій «просто неможливий: ні з комерційної, ні з технологічної, ні з юридичної точки зору».

Читайте також:
TikTok можуть заборонити в США (Фото:Kon Karampelas / Pixabay) Що з ним не так та чого чекати нам. У США можуть заблокувати TikTok — головне про соцмережу з мільярдною аудиторією

«Немає сумнівів: закон змусить закрити TikTok до 19 січня 2025 року, змусивши замовкнути 170 мільйонів американців, які використовують платформу для спілкування у спосіб, який неможливо повторити деінде», — йдеться в заяві компаній.

Компанії звернулися до суду округу Колумбія з проханням заборонити Генеральному прокурору США застосовувати закон, а також вимагають «перспективної судової заборони».

Згідно з позовом, 58% акцій ByteDance належать глобальним інституційним інвесторам, включно з BlackRock, General Atlantic і Susquehanna International Group, 21% — китайському засновнику компанії та 21% — співробітникам, серед яких близько 7000 американців.

Заборона TikTok у США

13 березня члени Палати представників Конгресу США підтримали законопроєкт, який забороняє магазинам додатків поширювати TikTok, якщо його китайський власник не відмовиться від права власності на цю платформу.

15 березня газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомляла, що уряд Китаю розкритикував США через їхні спроби змусити ByteDance продати TikTok. Вони вважають, що блокування соцмережі в США краще, ніж продаж.

24 квітня Сенат США підтримав законопроєкт щодо TikTok. Того ж дня президент США Джо Байден підписав законопроєкт про потенційну заборону соцмережі.

Телеканал CNN повідомляв, що 19 січня 2025 року є кінцевим терміном для продажу TikTok, але Байден може продовжити його ще на 90 днів, якщо побачить прогрес на шляху до продажу.

Читайте також: TikTok платив користувачам за безперервний перегляд відео. Це не сподобалось регуляторам в ЄС

Наміри США щодо заборони соцмережі пов’язані із занепокоєнням американськими законодавцями та співробітниками розвідки через те, що власник TikTok може поставити під загрозу дані користувачів зі США. Переважно це пов’язано з китайським законом про національну безпеку, що може змусити компанії, розташовані там, передавати внутрішню інформацію.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі