Автор: Єлизавета Драбкіна

В українській розвідці є дані, що Іран почав постачати Росії дрони Qods Mohajer-6 разом з новітніми керованими авіабомбами Qaem-5 ще до повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це NV повідомило джерело в ГУР МО.

Співрозмовник видання зазначив, що країна-агресор отримувала від Тегерану безпілотники з бомбами Qaem-5 ще до початку повномасштабної війни проти України.

Відео дня Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:Офіс президента) Зеленський натякнув, що Росії постачають зброю не тільки Іран та КНДР

За даними джерела NV у воєнній розвідці, у листопаді 2022 роки над Чорним морем збили безпілотник тієї ж серії, як і той, що розбився 26 травня 2024-го в Курській області РФ.

Співрозмовник видання наголосив, що факти поставок зброї росіянам до початку повномасштабного вторгнення Іранська сторона не спростовувала — лише не розкривала кількість і номенклатуру.

Читайте також: Нова зброя «вісі зла». Що слід знати про іранські авіабомби Qaem-5, які Росія могла отримати від Ірану для ударів по Україні

Авіабомби Qaem-5

27 травня Юліан Рьопке, військовий експерт німецького видання Bild, повідомив, що Іран вперше поставив Росії новітні авіабомби Qaem-5 для завдання ударів по території України.

За його даними, саме Qaem-5 були на борту іранського дрона Qods Mohajer-6, що розбився 26 травня в Курській області РФ. Імовірно, цей безпілотник мав атакувати Сумську область.

BBC News зазначило, що заявлена дальність польоту Qaem-5 становить до 40 км, а мінімальна експлуатаційна висота — близько 3 км. В Ірані вона була взята на озброєння в серпні 2019 року.

Читати далі