Можливо, ви бачили у продуктовому магазині пляшки тамарі на полиці поруч із соєвим соусом. Або бачили рецепт, у списку інгредієнтів якого є «соєвий соус або тамарі».

Читайте також: Тепер доступно і вдома. Шеф-кухар розкрив рецепт соусу Big Mac

Можливо, у вашій коморі є тамарі, який ви використовуєте як замінник соєвого соусу. Та давайте з’ясуємо, яка справжня різниця між цими двома соусами?

Незважаючи на те, що вони виглядають однаково, ці популярні приправи мають кілька відмінних характеристик, починаючи з інгредієнтів і закінчуючи культурою походження. Розбираємо подібності та відмінності між цими двома соусами та те, що й коли використовувати.

Відео дня Читайте також: Найкращий до м’яса на грилі. Як приготувати соус субіз всього з трьох інгредієнтів Що таке тамарі (Фото: Unsplash/Gerard M. C.) Що таке тамарі / Фото: Unsplash/Gerard M. C.

Що таке тамарі

Це японський соус із сої та рису. Насправді це побічний продукт пасти місо — рідина, яка видавлюється під час пресування місо. Приготування тамарі потребує довшого часу бродіння, ніж для соєвого соусу, що призводить до отримання рідини з темнішим кольором і менш солоним, більш яскравим смаком умамі. Він також трохи густіший за соєвий соус.

Читайте також: Ваш секретний інгредієнт. П’ять цікавих способів використання вустерширського соусу Що таке соєвий соус (Фото: Unsplash/Gerard M. C.) Що таке соєвий соус / Фото: Unsplash/Gerard M. C.

Що таке соєвий соус

Соєвий соус виник у Китаї понад 2000 років тому і є побічним продуктом ферментованих соєвих бобів і пшениці. Світ соєвого соусу величезний, і існує багато різновидів із різними смаковими профілями, які родом із країн усієї Азії. Два найпоширеніші типи соєвого соусу, які ви можете знайти на полиці продуктового магазину — це китайський соєвий соус і японський шою.

Читайте також: До всього. Який соус завжди ставлять на святковий стіл у Німеччині: без майонезу, пасує і до м’яса, і до картоплі Чи можна взаємозаміняти тамарі та соєвий соус (Фото: Unsplash/GoodEats YQR) Чи можна взаємозаміняти тамарі та соєвий соус / Фото: Unsplash/GoodEats YQR

Чи можна взаємозаміняти тамарі та соєвий соус

Так. Соєвий соус і тамарі мають схожі, але не ідентичні смаки. Тамарі густіший за соєвий із трохи сильнішим смаком, тож пам’ятайте про це, міняючи одне на інше. Тамарі надзвичайно універсальний і його можна використовувати практично скрізь, де й універсальний соєвий соус. Хоча це популярна безглютенова заміна соєвого соусу, деякі бренди можуть містити пшеницю, тому обов’язково перевіряйте етикетку виробника.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі