Керівник центру дослідження Росії, колишній Міністр закордонних справ України Володимир Огризко в ефірі Radio NV прокоментував заяву заступника начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадима Скібіцького про те, що він не бачить способу для України виграти війну тільки на полі бою.

https://www.youtube.com/watch?v=Y3NaGo4DkBE&t=209s

«Я теж прочитав цю новину, вона мене не порадувала, чесно кажучи. Тому що я бачу і в цій новині, і в деяких інших підготовку громадської думки до того, що треба здаватися. І мені це не подобається», — зазначив Огризко.

Відео дня

Дипломат пояснив, що подібні заяви, тим паче військовими, робляться не просто так.

І такі думки раніше вже лунали в інформпросторі, нагадав Огризко:

Читайте також:
Прессекретар президента України Сергій Никифоров (Фото:Офіс президента) «Саміт у Швейцарії сформує переговорну позицію»: у Зеленського прокоментували заяви заступника глави ГУР про переговори з РФ

«Мовляв: „От бачите, ми заходимо в ту ситуацію, коли вже нема що робити. Хоч нам і дають зброю, хоч нам обіцяють, але дають погано, довго, ми не можемо нічого зробити“. Я дуже хотів би помилятися, але мене така тенденція не радує».

Особливо, зауважив дипломат, напередодні Глобального саміту миру, який відбудеться в червні:

«Там теж будуть ті сили, які будуть закликати до початку мирних переговорів, до всього, чого завгодно, аби „тільки зупинити зараз кровопролиття, щоб не було жертв“ — і всі ці речі, які дуже полюбляють наші ліберальні західні партнери».

Глобальний саміт миру у Швейцарії: що відомо

Перший Глобальний саміт миру відбудеться 15−16 червня у швейцарському курортному містечку Бюргеншток, що поблизу міста Люцерн.

У заяві швейцарського уряду сказано, що метою такого заходу є «створення спільного розуміння» того, як досягти «всеосяжного, справедливого і міцного миру для України відповідно до міжнародного права і статуту ООН.

24 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

1 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запросили на Глобальний саміт миру, оскільки не можна гарантувати, що країна-агресорка діятиме добросовісно.

У Міністерстві закордонних справ Швейцарії заявили, що країна-агресор Росія не запрошена на перше засідання, але повинна долучитися до саміту пізніше, оскільки без неї мирний процес є «немислимим».

Читайте також: США сумніваються у готовності Китаю підтримати формулу миру, запропоновану Україною — Кірбі

У листопаді 2022 року на саміті G20 президент Володимир Зеленський представив формулу миру з десяти пунктів, що включає, зокрема, відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, звільнення всіх полонених, трибунал для винних в агресії та гарантії безпеки для України, а також радіаційну, ядерну, енергетичну безпеку, протидію екоциду тощо. Київ запропонував іноземним партнерам взяти на себе лідерство в одному з пунктів плану.

Редактор: Юлія Козіна Читати далі