Raiffeisen Bank International отримав попередження від Міністерства фінансів США про те, що доступ до фінансової системи США може бути обмежений.

Як йдеться в матеріалі Reuters, таке рішення ухвалили у зв’язку з роботою Raiffeisen Bank у Росії. «Заступник міністра фінансів Воллі Адеймо надіслав листа RBI, висловивши занепокоєння з приводу присутності RBI в Росії, а також з приводу угоди на суму 1,5 мільярда доларів з російським магнатом, який перебуває під санкціями», — йдеться в матеріалі.

Відео дня Читайте також:
Австрійський Raiffeisen відмовився від сумнівної угоди з Дерипаскою (Фото:Maxim Shemetov/ Reuters) «З міркувань обережності». Австрійський Raiffeisen відмовився від угоди з Дерипаскою

Як пише автор статті, хоча угоду, пов’язану з Олегом Дерипаскою, було скасовано Raiffeisen через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що побоювання Міністерства фінансів США з приводу бізнесу австрійського банку в Росії зберігаються.

«Це попередження є найсильнішим на даний момент для найбільшого західного банку в Росії і послідувало за багатомісячним тиском з боку Вашингтона, який вже більше року займається розслідуванням діяльності RBI. Це підкреслює глибоке розчарування Вашингтона щодо кредитора», — йдеться в матеріалі.

Як повідомлялося, НАЗК у середині грудня 2023 року зупинило статус RBI, материнської структури українського Райффайзен Банку, як міжнародного спонсора війни, на період проведення двосторонніх консультацій із залученням представників Європейської Комісії.

Згідно з даними НБУ, станом на 1 жовтня 2023 року за розміром активів Райффайзен Банк посідав 4-те місце (196,35 млрд грн) серед 63 банків, що діяли в країні. Його чистий прибуток за січень-вересень 2023 року становив 6,14 млрд грн.

З жовтня 2005 року банк став частиною австрійської банківської групи RBI. Зараз група Raiffeisen володіє 68,21% акцій банку, Європейський банк реконструкції та розвитку — 30%.

3 травня 2024 року стало відомо про те, що австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI) почне процедуру виходу з російського ринку в третьому кварталі 2024 року.

За словами голови групи RBI Йохана Штробля, новий план зі згортання бізнесу в Росії було розроблено відповідно до вимог Європейського центрального банку (ЄЦБ).

Насамперед Райффайзенбанк почне згортання програм роздрібного та корпоративного кредитування. До 2026 року банк має скоротити видачу кредитів клієнтам на 65% порівняно з третім кварталом 2023 року, таке ж скорочення має відбутися і в сегменті міжнародних платежів. Фінансова установа все ж продовжить видавати позики, але як виняток, зосередившись на поверненні раніше виданих кредитів.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі