Автор: Анастасія Печенюк

ФБР заарештувало 42-річного чоловіка з Вісконсину, який створив тисячі реалістичних сексуалізованих зображень з неповнолітніми, використовуючи, ймовірно, модель штучного інтелекту Stable Diffusion.

Стівен Андерегг з Голмена, Вісконсин, за словами прокурорів, створив тисячі зображень з неповнолітніми, що не досягли статевого дозрівання. Багато з цих зображень містили оголених або частково одягнених неповнолітніх, які поводяться хтиво, торкаються своїх геніталій або вступають у статеві зносини з чоловіками.

Відео дня

«Докази, отримані з електронних пристроїв Андерегга, показали, що він створив ці зображення, використовуючи конкретні текстові підказки сексуального характеру, пов’язані з неповнолітніми. … Він активно культивував онлайн-спільноту правопорушників-однодумців — через Instagram і Telegram — у яких він міг демонструвати свої непристойні зображення неповнолітніх і обговорювати з цими іншими правопорушниками їхні спільні сексуальні інтереси до дітей. Інакше кажучи, він використовував ці згенеровані ШІ зображення, щоб залучити інших правопорушників, які могли нормалізувати та підтвердити його сексуальний інтерес до дітей, одночасно підігріваючи інтерес цих правопорушників — і його власний — до того, як неповнолітні стають жертвами сексуального насильства», — йдеться у судових документах, які цитують 404Media та Court Watch.

Крім інших дорослих, чоловік ділився цими матеріалами з неповнолітніми. Зокрема, таке листування відбувалося з 15-річним хлопцем в Instagram. Instagram повідомив про його обліковий запис у Національний центр у справах зниклих безвісти та дітей, які піддаються експлуатації. У березні поліція штату Вісконсин висунула чоловікові звинувачення через вплив на дитинку через шкідливі матеріали. Також було висунуто звинувачення через сексуальний контакт з дитиною віком до 13 років. Андерегг не визнав себе винним. Він перебуває під вартою до слухання про затримання, призначеного на 22 травня. Його випадок — один із перших відомих, коли ФБР висунуло звинувачення за використання ШІ для створення матеріалів, пов’язаних з сексуальним насильством над дітьми.

Загалом на ноутбуці американця виявили понад 13 000 згенерованих зображень, суттєва частина яких зображувала неповнолітніх. Правоохоронці з’ясували, що, генеруючи зображення, чоловік використовував «негативні» текстові підказки, які змушували модель штучного інтелекту не створювати контент, на якому було б зображено дорослих людей. Саме таку проблематичну схему, яка призводить до генерування матеріалів, пов’язаних з сексуальним насильством над дітьми (CSAM) дослідники змогли реалізувати у генераторі від Stable Diffusion. NV Техно писав, що набір даних LAION-5B, на яких навчали модель, містив CSAM.

Читати далі