Автор: Анастасія Печенюк

Ідея спробувати повернути в Apple Store підроблений iPhone та отримати натомість оригінальний може здатися абсурдною. Але група шахраїв змогла діяти за цією схемою роками й обміняла понад 16 тисяч гаджетів за 10 років.

Федеральна влада США висунула звинувачення п’ятьом особам (40-річний Ян Сонг, 37-річний Цзюньвей Цзян, 26-річний Чженсюань Ху, 30-річний Юшань Лінь, 34-річний Шуї Сін) через шахрайство, пов’язане з поверненням підроблених моделей iPhone, iPad та інших пристроїв до Apple Store і отриманням заміни у вигляді оригінальних гаджетів. Оригінальний продукт потім шахраї продавали на ринку за високу ціну. Загалом схемою скористалися 16 тисяч разів протягом багатьох років, що, як повідомляється, коштувало Apple 12,3 мільйона доларів.

Відео дня

Схема діяла з 2014 року. Обвинувачені координували роботу з групами в Китаї, звідки вони отримували підроблені або контрафактні пристрої. Підроблені моделі iPhone використовували вкрадені ідентифікаційні номери, що заважало тому, щоб співробітники Apple могли розрізнити продукти.

Читайте також:
Коли потрібно міняти батарею в iPhone (Фото:ifeelstock/Depositphotos) Як перевірити оригінальність iPhone: проста інструкція

«Згідно з обвинуваченням, щонайменше з грудня 2015 року по березень 2024 року Сонг і Цзян координували дії зі співучасниками змови в Китаї, щоб вони та інші співучасники в США отримували підроблені iPhone, iPad та інші пристрої Apple. Підроблені пристрої Apple, надіслані Сонгу, Цзяну та іншим у США, були розроблені так, щоб виглядати як справжні пристрої Apple, і містили ідентифікаційні номери, які збігаються з номерами справжніх продуктів Apple, які продавали в Північній Америці і які належали реальним людям», — ідеться в повідомленні.

Щоб розв’язати проблему відстеження, зловмисники зверталися за ремонтом до різних магазинів Apple у Каліфорнії. Крім того, обвинувачені також надавали неправдиву інформацію в Apple Store, включно з підробленими адресами, псевдонімами тощо.

У разі визнання винними обвинуваченим загрожує встановлене законом максимальне покарання у вигляді 20 років ув’язнення за кожним із звинувачень у змові з метою вчинення шахрайства та до 10 років за звинуваченнями у змові з метою продажу контрафактних товарів.

Читати далі