«Своєчасний крок». Кулеба в розмові з Блінкеном привітав дозвіл США на удари по РФ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в розмові з державним секретарем США Ентоні Блінкеном привітав рішення США щодо дозволу Україні на удари по РФ.

Про це у пʼятницю, 31 травня, написав міністр у Х.

«Я поговорив з Ентоні Блінкеном і привітав нещодавнє рішення США, яке дозволяє Україні краще захищатися від російських атак. Це своєчасний крок у правильному напряму», — написав Кулеба.

Відео дня Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:REUTERS/Gleb Garanich) «Кремль просто сміється». Зеленський різко висловився про зволікання США із дозволом бити по території РФ

Він зазначив, що Україна і США обговорили останні кроки, зроблені для забезпечення постачання додаткових систем Patriot в Україну. Команди президентів працюють над якнайшвидшим вирішенням питання, сказав міністр.

За словами Кулеби, вони також приділили увагу підготовці до майбутнього саміту миру у Швейцарії та саміту НАТО у Вашингтоні.

Зняття заборони США на удари по території РФ — що відомо

Раніше газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі писала, що президент США Джо Байден під тиском своїх радників і ключових союзників дозволив Україні завдавати обмежених ударів по території Росії зброєю американського виробництва.

31 травня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що США передали Україні сигнал про дозвіл бити по території Росії американською зброєю. Повідомлення передали через військових.

Читайте також: «З цього почнеться поразка Кремля». Дозвіл бити західною зброєю по РФ давно «перезрів», тепер ворог як на долоні — Яковина

Пізніше голова Держдепу США Ентоні Блінкен офіційно підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

За даними The Wall Street Journal, Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, реактивні системи залпового вогню GMLRS, а також американські артснаряди.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі