Автор: Олег Шама

Кохана дружина, позашлюбний син, популярність серед студентів і велика мета — як жив, у що вірив, коли прославився і де схибив класик німецької філософії Ґеорг Вільгельм Фрідріх Геґель

«Із усіх моїх учнів лише один розумів мене, та і той неправильно», — начебто сказав Геґель перед смертю. Начебто, бо крім дружини, яка стояла до останнього біля ліжка великого філософа, ніхто цього чути не міг. А учнями Ґеорга Вільгельма Фрідріха Геґеля вважала себе на той час добра частина німецького студентства.

Відео дня Читайте також:
Портрет Іммануїла Канта авторства Йоганна Беккера, 1768 року (Фото:Schiller-Nationalmuseum) Яскравий одяг, вино і ніяких жінок. Яким насправді був засновник німецької класичної філософії Іммануїл Кант, якому виповнюється 300 років

Розуміти його було складно. Слухати ще важче. У Єнському університеті, де починав викладати Геґель, на лекціях він тримався так, ніби сидів удома за письмовим столом. Увесь час гортав свої зошити, шукаючи потрібне місце, нюхав тютюн, чхав, покашлював. І бубнив під ніс довгі речення, ковтаючи слова та геть не звертаючи уваги на те, чи хтось його взагалі чує.

Одного разу Геґель переплутав час лекції і прийшов на годину раніше. В аудиторії випадково опинився якийсь студент, до того ж із іншого курсу. Цілу годину йому самому Геґель читав лекцію.

Немецький пацифізм: що було і що буде?

https://www.youtube.com/watch?v=VVY2Xe0sdLQ

Він бідував. Університет платив йому 80 талерів на рік, та й ті виклопотав великий поет Йоганн Вольфганг Ґете, який взяв Геґеля під своє крило. Хоча навіть скромний студент у ті часи витрачав 200 талерів.

Читати далі