Судді Верховного Суду отримали кошти за ухвалення рішення на користь власника групи "Фінанси та Кредит" - НАБУ

Судді Верховного Суду отримали неправомірну вигоду за ухвалення рішення на користь власника групи "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго, повідомив директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Семен Кривонос.

У вівторок на брифінгу в Києві Кривонос розповів, що НАБУ отримало інформацію про діяльність злочинного угруповання із залученням посередників-суддів, керівництва судової гілки влади.

За його словами, НАБУ здійснило комплекс оперативно-технічних заходів із залученням детектива під прикриттям.

"Було зафіксовано низку контактів власника фінансової групи "Фінанси та Кредит" з одним із власників адвокатського об'єднання, яке використовували для прикриття злочинної діяльності. Була домовленість між власником цієї групи і власником цього адвокатського об'єднання про передання неправомірної вигоди на користь високопоставлених осіб суду за ухвалення необхідного для цього підприємця рішення", — розповів директор НАБУ.

Кривонос повідомив, що 15 березня мало відбутися судове засідання, але його було перенесено, щоб "відтягнути час для акумулювання певних коштів і досягнення домовленостей".

Він уточнив, що паралельно відбувалося передання коштів від бізнесмена адвокату. "19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення, а на початку травня адвокат — учасник цього злочинного угруповання отримав від керівництва Верховного Суду вказівку про розподіл цієї неправомірної вигоди серед суддів-учасників цього злочинного угруповання", — зазначив він.

За словами директора НАБУ, 3 травня було отримано "перший транш" неправомірної вигоди, а 15 травня — другу частину хабара, на якій і було "зафіксовано "на гарячому" керівництво Верховного Суду".

Директор НАБУ повідомив, що під час проведення обшуків за місцем проживання фігурантів і на їхніх робочих місцях було вилучено значну суму коштів та одержано докази.

"Члени цього злочинного угруповання намагалися вплинути на обрання членів ВККС, але, сподіваюся, обрання членів ВККС відбуватиметься прозоро", — додав він.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Олександр Клименко наголосив, що про існування так званого бек-офісу, пов'язаного з діяльністю Верховного Суду, було отримано інформацію ще на початку 2023 року.

За його словами, злочинну діяльність вело адвокатське об'єднання під прикриттям юридичних послуг.

"Адвокатське об'єднання виступало посередником між керівництвом суду і тими особами, які хотіли за неправомірну вигоду вирішити свої питання в суді", — пояснив керівник САП.

Клименко повідомив: "Це стосувалося не тільки Верховного Суду, а й більшості судів на території України. Усім цим фактам буде надано оцінку, їх перевіряють під час досудового розслідування".

Він звернув увагу, що наразі слідчі дії ще тривають.

"Ми припинили чинну схему… вона була в "розквіті сил"… задокументовано факти, що і в майбутньому вони також хотіли впливати на багато процесів у судовій системі", — зазначив керівник САП.

Під час брифінгу було продемонстровано аудіозаписи розмов між акціонером, адвокатом і головою Верховного Суду щодо перенесення судового засідання, ухвалення рішення на користь бізнесмена, передання $2,7 млн адвокату, вказівки голови Верховного Суду про розподіл коштів між суддями, передання безпосередньо неправомірної вигоди.

Зі свого боку Жеваго заперечує причетність до ситуації навколо Верховного Суду.