У вівторок, 30 квітня, Печерський районний суд Києва дозволив митрополиту УПЦ МП та екснаміснику Києво-Печерської лаври Павлу (Лебедю) зняти електронний браслет.

Про це повідомив його адвокат Микита Чекман у коментарі Суспільному.

Зазначається, що сторона захисту довела, що зняття браслета нібито не підвищить ризиків і митрополит не перешкоджає веденню справи.

Відео дня

«Залишаються всі обов’язки, які раніше на нього були покладені, крім носіння електронного браслету. Йдеться, зокрема, про здачу закордонного паспорту та явку на першу вимогу суду», — сказав адвокат.

Справа митрополита УПЦ МП Павла (Лебедя) — що відомо

1 квітня СБУ вручила підозру екснаміснику Києво-Печерської лаври Павлу за двома статтями — розпалювання релігійної ворожнечі (ч. 1 ст. 161 ККУ) і виправдання та заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 1 ст. 436−2 ККУ). У його будинку проводили обшуки.

Читайте також: Людмила Філіпович Людмила Філіпович УПЦ МП пішла в підпілля. Як це пояснити

Того ж дня Шевченківський райсуд відправив його під цілодобовий домашній арешт на 60 днів із носінням електронного браслета. Митрополит називає справу «політичною».

Павло отримав підозру на тлі того, що УПЦ відмовлялася звільняти Києво-Печерську лавру, незважаючи на розірвання державним заповідником договору про оренду.

13 липня СБУ повідомила Павлу про нову підозру через інтерв'ю, в якому він, за даними слідства, заперечував існування України як суверенної держави і називав війну Росії проти України «громадянським конфліктом».

14 липня суд змінив йому запобіжний захід на арешт.

7 серпня його звільнили з-під варти під заставу в 33,3 млн грн — за словами його адвоката, гроші зібрали «парафіяни».

Згодом адвокат клірика заявив, що у підозрюваного діагностували гострий інфаркт міокарда.

29 січня суд дозволив митрополиту УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю) виїжджати із села Вороньків Київської області, де розташований його будинок, у невідкладних випадках і для відвідування матері.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі