Суд у Хмельницькій області дозволив двом засудженим чоловікам підписати контракт із Нацгвардією.

Про це повідомляє пресслужба Хмельницького міськрайонного суду.

Повідомляється, що у вівторок, 21 травня, до суду надійшло два подання. Двоє засуджених 2000 і 1981 років народження ходили проходити військову службу за контрактом.

Відео дня

Суд уточнює, що обидва чоловіки були засуджені за крадіжки в жовтні та листопаді 2022 року до 4 років і 9 місяців і 5 років і 5 місяців позбавлення волі.

Кожен із чоловіків придатний до військової служби за станом здоров’я, пройшов професійно-психологічний відбір, має достатній рівень фізичної підготовки для виконання покладених на них обов’язків, ідеться в постанові.

Суд задовольнив ці клопотання і зобов’язав ДУ «Хмельницький слідчий ізолятор» умовно-достроково звільнити чоловіків від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом.

Читайте також:
Українські військові (Фото:Офіс президента України) «Повноваження ТЦК розширили». Роз’яснення та «наполегливі поради» юриста з військового права щодо оновлення даних, мобілізації та санкцій

«Сьогодні, 22 травня, Хмельницький міськрайонний суд проводить розгляд у відкритих дистанційних судових засіданнях 50 подань про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби та встановлення адміністративного нагляду щодо них від ДУ Райковецька виправна колонія (№ 78). Про результати цих засідань ми будемо надалі інформувати», — йдеться в повідомленні.

Мобілізація ув’язнених в Україні

8 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт № 11079−1, який дає змогу деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до лав ЗСУ. Вони можуть це зробити тільки після рішення суду і добровільно. Мобілізувати не можуть засуджених за тяжкі умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство, за злочини проти основ національної безпеки тощо.

У партії Слуга народу уточнили, що вступити до ЗСУ не зможуть засуджені корупціонери і люди, які обіймали особливо відповідальні посади, зокрема, депутати і міністри.

В ув’язнених, яких потенційно можуть мобілізувати, повинно залишатися не більше трьох років до закінчення терміну їхнього покарання.

За оцінкою глави фракції Слуга народу Давида Арахамії, потенційний мобілізаційний ресурс серед ув’язнених в Україні — 15−20 тисяч осіб, однак контракт підпишуть орієнтовно кілька тисяч осіб.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі