З 1 червня тариф на електроенергію для населення підвищився і становитиме 4,32 грн/кВт. Водночас, у держави достатньо коштів на субсидії для тих, хто не може самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги.

Читайте також: «Пошкодження ускладнили ситуацію». Експерт з енергетики — про відключення електроенергії, підвищення тарифів і стан ДніпроГЕС — інтерв'ю NV

Про це повідомила телеканалу Еспресо перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Що буде з житловими субсидіями після підвищення тарифу на електроенергію

Відео дня

Дарина Марчак заявила, що при підвищенні тарифів у держави є гроші на субсидії для всіх родин, які потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг.

Нагадаємо, що з 1 червня тариф на електроенергію для населення підвищився і становитиме 4,32 грн/кВт. Раніше вартість електрики становила 2,64 грн/кВт. Новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року.

«Щодо підвищення тарифів та субсидій, хочу всіх заспокоїти, бо механізм субсидій працює так, що, якщо тариф підвищується, а ви є родиною, яка отримує субсидії, то субсидія вам буде перерахована автоматично. Вже з січня 2023 року в нас субсидії повністю цифралізовані. Нарахування виплат здійснює Пенсійний фонд, який має дуже потужну ІТ-систему. Якщо тарифи будуть підвищені, то для всіх тих родин, які мають субсидії сьогодні, ми самі автоматично ці субсидії перерахуємо. Гроші для цього є і будуть», — підкреслила перша заступниця міністра соціальної політики.

За її словами, якщо родина не отримує субсидій, але внаслідок підвищення тарифів відчула, що оплата житлово-комунальних послуг є надмірною, то треба звертатися до Пенсійного фонду.

«Розроблені зручні інструменти — це так звана спрощена заява на субсидію. Заходьте на сайт Дії чи на сайт Пенсійного фонду, потім до електронного кабінету, де онлайн можна подати коротеньку заяву. Решту ми зробимо самі, як держава. І ми будемо призначати субсидії всім, хто їх потребує», — резюмувала Дарина Марчак.

Кому необхідно звернутися до 1 липня 2024 року за продовженням житлової субсидії або пільги, дізнавайтеся за посиланням.

Редактор: Святослав Василик Читати далі