Професор політології в Ратгерському університеті, спеціаліст із вивчення України, Росії та країн колишнього СРСР Олександр Мотиль в інтерв'ю Radio NV спрогнозував, що відстань, на яку Україні дозволяють бити по території Росії західною зброєю з часом зростатиме.

«Це дуже близько до революційного кроку, коли брати до уваги, що два з половиною роки Америка взагалі була проти застосування зброї по Росії. Не зовсім раптом, звичайно, але тут змінили свою думку і дозволили Україні [бити по території РФ], хай у прикордонні. Але прикордоння — це таке досить гнучке поняття: чи це 100 кілометрів, 101 кілометр, чи 105 кілометрів? Головне, що Україна вже має на це дозвіл», — сказав Мотиль в ефірі Radio NV.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=vrXkv-XETrk

Американський політолог наголосив, що таким дозволо «створюється прецедент», після якого людям, які не хотіли б, щоб Україна мала право застосовувати зброю проти російських міст чи заводів, розташованих далі від прикордоння, буде важко проти цього аргументувати.

Читайте також:
Ллоїд Остін (Фото:Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard via Reuters) Дозвіл бити американською зброєю по території РФ буде корисним для України в майбутньому — глава Пентагону

«Вже давши свою згоду, перетнувши цю червону лінію, відкриваються різні можливості, які дискурсивно і політично просто були неможливими, недоподумані кілька місяців тому. Тепер вони всі стали реальними, можливими, а це вже величезна зміна», — зазначив він.

Коментуючи перспективу збільшення відстані на яку Україні дозволять бити по російській території Мотиль наголосив, що це станеться «обов’язково».

«Я вже на це натякнув. Ідеться врешті про те, де ця межа. Ви згадали прикордоння, це що, 90 кілометрів, 100 кілометрів, 110? … можна дійти до того, що навіть і Владивосток є у прикордонні Харківської області, правда? Це просто своєрідне повзуче поширення цього поняття, воно неминуче, це буває в кожній бюрократії, в кожній адміністрації, у кожній війні. І тому, звичайно, люди були стримані, бо знали, що коли дадуть дозвіл на 100 кілометрів, то будуть врешті змушені дати дозвіл і на 110 кілометрів тощо. Тож я особисто переконаний, що таке буде», — заявив він.

Дозвіл на використання західної зброї на території РФ

Читайте також:
Володимир Путін (Фото:REUTERS/Антон Ваганов) «Уже навіть робили». У ГУР відреагували на погрози Путіна бити по інших країнах

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні наносити обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер у коментарі Голосу Америки заявив, що США дозволили Україні бити по території Росії не тільки для захисту Харкова від російських атак, а й для оборони інших українських регіонів.

Газета The Wall Street Journal повідомляла, що Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, РСЗВ GMLRS, а також американські артснаряди. Однак «зелене світло» від США не передбачає використання ATACMS. Там також уточнили, що США все ще проти ударів углиб Росії.

Офіційно дозволили використовувати свою зброю для ударів по території РФ Фінляндія, Швеція, Велика Британія, таке рішення підтримали Чехія, Польща та інші країни.

Читайте також:
Українські військовослужбовці (Фото:REUTERS/Валентин Огіренко) Україна не повинна мати обмеження на удари по території РФ — адмірал НАТО

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Голова Міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що дискусій про право України бити по російській території краще не вести публічно.

31 травня видання Bild повідомило, що Німеччина дозволила Силам оборони України завдавати ударів німецькою зброєю по території Росії не далі, ніж за 40 кілометрів від кордону. Журналісти зазначили, що уряд країни провів кілька днів обговорень, а рішення було одразу ж після того, як схожий дозвіл ухвалили в США.

Того ж дня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус підтвердив, що країна дозволила Україні завдавати ударів німецькою зброєю по території Росії, але в районах, які близькі до кордону.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі