Стрес завжди присутній у житті кожної людини. Він може стимулювати вас до дій, але іноді стрес стає постійним, і ви живете в цьому стані — це і є хронічний стрес.

Стрес може впливати на ваші харчові звички, а також на гормони, які регулюють обмін речовин та накопичення жиру. Згідно з виданням Eating well, хронічний стрес асоціюється з цілим рядом проблем зі здоров’ям, включаючи депресію, проблеми з травленням, когнітивні порушення та біль. І так, ви можете помітити зміни у своїй вазі.

Відео дня

«Хронічний стрес може зруйнувати здоров’я, сприяючи збільшенню ваги і підвищенню рівня цукру в крові. Стрес також впливає на нашу здатність контролювати потяг до їжі», — каже дієтолог Лорен Гарріс-Пінкус.

Як стрес пов’язаний зі збільшенням ваги

Стрес не лише впливає на ваші харчові вибори, але й може викликати зміни в гормонах, які регулюють апетит та відчуття голоду.

«Підвищений рівень стресу спричинює зростання рівня кортизолу в організмі, що в свою чергу впливає на швидкість обміну певних макроелементів, призводячи до збільшення апетиту та переїдання», — пояснює дієтолог Лорен Твігге.

Кортизол — це гормон, який виробляється організмом як реакція на стрес, але він також відіграє важливу роль у процесах обміну речовин, запалення та регулювання рівня цукру в крові.

Хімічні речовини, що спричиняють стрес, такі як кортизол, можуть провокувати набір ваги, посилюючи відчуття голоду, відкладаючи жир, підвищуючи резистентність до інсуліну і втрачаючи м’язову масу.

Місце, де наш організм накопичує жир під час стресу, також важливе — на жаль, зазвичай це область живота. Цей тип жиру, відомий як вісцеральний, оточує органи і збільшує ризик хронічних запалень, діабету, серцево-судинних захворювань та раку. Крім того, стрес впливає на ваші харчові вибори. Під час стресу ми схильні до вживання більш калорійних продуктів, таких як чипси, цукерки та морозиво. Цей процес сам по собі може спричинити стрес, створюючи порочне коло.

Як менше стресувати

Попри те, що ми не в змозі повністю уникнути стресу, ми можемо намагатися контролювати його, вносячи зміни у свій спосіб життя:

  • отримуйте достатньо сну;
  • зберігайте рівновагу в дієті;
  • включіть фізичні вправи у своє повсякденне життя;
  • піклуйтеся про своє ментальне здоров’я.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Альона Дука Читати далі