Автор: Анастасія Печенюк

Лише 2,5% власників електрокарів, виготовлених після 2015 року, довелося вдатися до вкрай вартісного ремонту та замінити акумулятор у своїй автівці.

Одним із найбільших страхів власників електромобілів є заміна батареї. Це може обійтися у 20 тисяч доларів й більше. Попри те, що акумулятор є найдорожчим компонентом автомобіля, нещодавнє дослідження показало, що ця потенційна трата не має викликати занепокоєння. Принаймні, якщо електромобіль було виготовлено після 2015 року.

Відео дня

Фахівці Recurrent Auto розглянули понад 20 000 електромобілів і виявили, що в середньому лише у 2,5% з них замінили акумулятори. Це сильно залежить від року випуску авто. Показники заміни акумуляторів для електромобілів, виготовлених до 2015 року, досягають 13%, але для автомобілів 2016 року випуску або новіших вони падають до 1% або менше. Найстаріші електромобілі, включені в дослідження, були з 2011 року, і приблизно кожен третій потребував нової батареї, але це було пов’язано з кількома факторами, а не лише з їх віком.

В Recurrent також виявили, що акумуляторні блоки зросли на 122% між 2015 і 2022 роками, що означає, що нові електромобілі мають більшу місткість батареї на початку. Тож навіть якщо вони з часом втратять місткість, їхні акумуляторні блоки працюватимуть довше, перш ніж знадобиться заміна.

Заміна акумулятора залежить від віку авто та інших факторів (Фото: Recurrent Auto) Заміна акумулятора залежить від віку авто та інших факторів / Фото: Recurrent Auto

Системи керування температурою та хімічний склад акумуляторів продовжуватимуть розвиватися та приноситимуть поступові вдосконалення. У технології акумуляторів також можуть відбутися прориви, які принесуть значні стрибки, як-от довгоочікувані твердотілові батареї, над якими працюють кілька виробників.

Читати далі