В Україні вже встановлені газопоршневі генератори потужністю на десятки МВт, проте країна потребує тисячі МВт газової генерації.

При цьому в Україні ще не працює жодна нова газотурбінна установка — всі вони знаходяться в процесі доставки, встановлення, пошуку коштів. Про це заявив директор Центра дослідження енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Відео дня Читайте також:
Ігор Тинний вважає, що потрібно оперативно змінювати парадигму розвитку української енергетики (Фото:Артем Ільїн / NV) Хибна стратегія уряду не врятує Україну від блекауту і поразки. Ігор Тинний про ситуацію в енергетиці — інтерв'ю

Він зазначив, що точну кількість встановлених газопоршневих генераторів наразі важко назвати.

«Дуже активно встановлюють (газопоршневі генератори, — ред,) Харків, Миколаїв, Одеса, Київ. Можна назвати ще багато міст, і в кожному місті йдеться не про одну установку, а про три-чотири. Але все одно цього страшенно недостатньо», — додав Харченко.

За його словами, підключення газопоршневої установки «з нуля» зазвичай триває шість-сім місяців

«А щодо турбіни… Всі ми знаємо про турбіну від USAID на 28 МВт, яку запускають з лютого 2023 року. Офіційного повідомлення, що вона стабільно працює в мережі, я поки не бачив. Це вже легендарна історія, яка дуже сильно попсувала Україні ситуацію, тому що через цю турбіну донори не виділяють додаткові кошти на обладнання такого типу. Від коментарів, чому вона не працює, я б утримався. Але зазначу, що правильний підхід вимагає детального аналізу: які саме установки й де потрібні», — сказав експерт.

За словами Харченка, у кожному місті — свої особливі потреби у газовій генерації. Наприклад, Київ як споживач дуже великого обсягу е/е потребує саме газотурбінних установок (його лише газопоршневими установками не перекриєш). В Миколаєві потрібні винятково газопоршневі установки, бо в нього менші потреби в е/е.

«У Харкові газотурбінні установки встановити взагалі неможливо, вони будуть розбиті й квит. Відповідно, там треба встановлювати — непублічно, приховано — винятково велику кількість газопоршневих установок. Для Одеси можливі обидва сценарії», — пояснив він.

Харченко вважає, що єдиним способом запустити ефективну газову генерацію є максимальне залучення приватного капіталу.

Читайте також:
Газопоршнева електростанція, яку отримав Уряд України з США (Фото:Міністерство енергетики України) Перехитрити росіян. Що може стати порятунком для енергосистеми України, яка постраждала від ракет та дронів-камікадзе

«Енергетика в нас завжди була чимось таким державним або олігархічним, дуже великим і монополізованим, що ніхто туди навіть заходити не хотів. Гадаю, що війна вже змінила баланс сил на цьому ринку. Зараз є вікно можливостей, щоб сюди зайшли десятки малих і середніх бізнесменів, які б інвестували кожен в свої певні потужності, аби вони конкурували на ринку, бо рано чи пізно ми набудуємо стільки, щоб ринок наситився, щоб енергії вистачало, і тоді почнеться конкуренція та зниження цін. За українським бізнесом на наступному етапі зайдуть й іноземні інвестори», — резюмував Харченко.

Раніше повідомлялося, що ЄБРР виділить Україні 300 млн євро на підтримку енергетики, зокрема на будівництво нової децентралізованої генерації.

Також Financial Times написала, що РФ вивела з ладу понад половину українських електростанцій і взимку українці проводитимуть більшу частину доби без е/е. У Міненерго заявили, що цей матеріал має ознаки ІПСО та «просуває наративи ворога».

Редактор: Олександр Іванов Читати далі