Столтенберг про ядерну риторику РФ: НАТО зробить усе, щоб у Москві не прорахувалися щодо готовності альянсу захистити всіх союзників

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевняє, що в разі зміни ядерного балансу сил між Росією та альянсом, буде зроблено все, щоб у Москві не прорахувалися щодо готовності організації захистити всіх союзників.

Про це він заявив у вівторок у Брюсселі перед початком дводенного засідання міністрів закордонних справ НАТО, коментуючи на прохання журналістів ядерну риторику президента РФ Володимира Путіна.

Столтенберг назвав цю риторику "небезпечною".

"Ми знову і знову говоримо, що ядерну війну не можна виграти і її не можна вести. НАТО — ядерний альянс. Це частина нашого стримування й оборони. Ми пильно спостерігаємо, що робить Росія. Поки що ми не бачили якихось змін у ядерному становищі Росії, яке потребувало б змін у нашому становищі. Але ми залишаємося пильними, ми спостерігаємо пильно, що вони роблять, і ми вживемо необхідних кроків, щоб завжди гарантувати, що у нас є надійне стримування для всіх союзників. Іще раз — це не про те, щоб провокувати конфлікт, але про те, щоб зберегти мир, запобігти непорозумінню і прорахункам у Москві щодо нашої готовності захистити всіх союзників", — розповів генсек НАТО.

Водночас він наголосив, що разом союзники "становлять 50% світової військової сили". "Доки ми стоїмо разом, захищаємо один одного і робимо це у надійний спосіб, не буде жодної військової атаки на альянс", — переконаний Столтенберг.