Столицю — на Оскара! 5 стрічок, щоб помилуватися Києвом різних часів та епох

День Києва — не лише найулюбленіше весняне свято киян, а й гарний привід відвідати столицю для тих, хто давно планував це особливе перше знайомство. Це чудова нагода прогулятися вулицями міста, насолоджуючись його древними храмами в обрамлені зелені, сучасними та пострадянськими архітектурними набутками, зануритися в драйв надстрімкого столичного життя.

А щоб краще зрозуміти не простий характер такого жорсткого й швидкого, але, водночас, лагідного й привітного Києва пропонуємо вам коротку екскурсію в минуле. Подорож відбудеться без використання машини часу, лише за допомогою Gazer METASMART TV. Адже завдяки цьому ChatGPT-телевізору такі складні технології, як штучний інтелект, стали доступні кожному. А потрібну добірку було створено за запитом «фільми, в яких можна побачити Київ різних часів».

Відео дня

Приємного перегляду:

1."Навесні", 1929
Жанр: документальний
Режисер: Михайло Кауфман

Що побачимо: шедевр радянського кіноавангарду, фільм в якому можна роздивитися майже невідомий Київ 1929 року. Цікаво, що саме в цій стрічці режисер уперше використав принцип «прихованої камери», знімаючи вулиці та жителів столиці. Фільм займає 15-у позицію у списку ТОП-100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Gazer Фото: Gazer

2. «За двома зайцями», 1961
Жанр: комедія
Режисер: Віктор Іванов

Що побачимо: напевно найвідоміший український радянський художній комедійний фільм за мотивами однойменної комедійної п'єси Михайла Старицького. Більшість натурних зйомок стрічки було здійснено на вулицях київського Подолу, фактично в тих самих місцях, де відбувається екранна дія: Батиєва гора, старий Житній ринок, Володимирська гірка, Андріївська церква та Андріївський узвіз — далеко не повний перелік любих кожному киянину місць.

Цікаво, що первісна україномовна версія фільму майже півстоліття вважалася втраченою, проте в 2013 році вдалося знайти фонограму картини українською в Маріупольському фільмофонді.

3. «Чорнобиль», 2019
Жанр: драматичний мінісеріал
Режисер: Бо Юган Ренк

Що побачимо: основні зйомки цього п’ятисерійного британо-американського мінісеріалу проходили в Литві і в Києві, а сцену на Тульській шахті знімали під Києвом, в м. Українка, на складі вугілля Трипільської ТЕС. Цікаво, що більшість натурних зйомок енергоблоків ЧАЕС відбулася на зупиненій Ігналінській АЕС, яка має реактори того ж типу.

Серіал оповідає про події 1986 року, пов’язані з Чорнобильською катастрофою. В центрі уваги глядача — екранізовані розповіді людей, що вижили на ЧАЕС після вибуху.

4. «RRR», 2022
Жанр: індійська історично-фантастична драма
Режисер: Ш. Ш. Раджамулі

Що побачимо: в епіцентрі подій вигаданої історії фільму не лише два борця за незалежність Індії проти Великої Британії, але й «родзинка» столиці України — Маріїнський палац.

Цікаво, що з бюджетом US$72 мільйонів, станом на 2022 рік, «RRR» став найдорожчим індійським фільмом в історії.

5. «Битва за Київ», 2022
Жанр: документальний
Режисер: Сергій Сотніченко

Gazer Фото: Gazer

Що побачимо: драматичний та незламний Київ і його околиці очима свідків початку російсько-української війни. Стрічка дозволить відчути перші дні вторгнення російських військових до України і прожити їх разом з містом, та його мешканцями.

Цікаво, що автор стрічки, Сергій Сотниченко, провів місяць під обстрілами в Ірпені в єдиному на всю вулицю вцілілому будинку.

Подорож минулим української столиці завершено. Сподіваємося, її непроста доля, історія і гарні краєвиди не залишили вас байдужими. А ще більше цікавих фільмів завжди допоможе знайти ChatGPT-телевізор від Gazer. З ним ви в один клік створите свою власну добірку для захоплюючої подорожі. Більш того, по кожному фільму ви отримаєте інформацію, в якому онлайн-кінотеатрі його подивитися та на яких умовах: підписка, оренда чи купівля.

З Gazer METASMART TV завжди буде що подивитися.

Читати далі