Українська кулінарка, фотографка та авторка блогу Світлана Климовська поділилась своїм рецептом солодкої легенди столиці. Київський торт, відомий не лише в Україні, а й у світі, ви легко приготуєте вдома.

Світлана Климовська пише, що в цьому рецепті звичні інгредієнти, але інший підхід у приготуванні. Завдяки цьому хрусткі, ароматні фундукові бісквіти буде легко різати. Крем для торта — шовковистий, шоколадний, неважкий та ніжний, масляний. Авторка радить доповнити його джемом із каштанів — ви отримаєте неперевершений смак і ще один символ столиці.

Відео дня Читайте також: Ліниві котлети по-київськи. Простий рецепт популярної страви

Для приготування Київського торта вона використовує бісквіт Дакуаз, який готують на основі горіхового борошна або дрібномелених горіхів та меренги. Ззовні він буде хрусткий, а всередині — ніжний та м’який. Як у рецептах кондитерських фабрик, використовують горіхи: найкраще брати мигдаль або фундук.

Київський торт філігранно поєднує в собі текстурний корж Дакуаз та крем Муслін — він заварним із додаванням вершкового масла. Щоб він вийшов гладенький, стабільний та смачний, Світлана радить тримати заварний крем та вершкове масло під час збивання в однаковій температурі.

Читайте також: Класика, яка не набридає. Як приготувати запечені груші з сиром, волоським горіхом та медом

Київський торт

Інгредієнти:

  • 6 яєць С0
  • 200 г фундука
  • 200 г цукру
  • 80 г борошна
  • 2 ст. л кукурудзяного крохмалю

Спосіб приготування:

  1. Потрібно посушити три бісквіти 20 см в діаметрі. Якщо ви не можете сушити одночасно, краще розділити інгредієнти на три частини та робити по черзі. Можна зробити і два, але більші в діаметрі, проте висушити їх буде важче і довше.
  2. Фундук смажити 20 хв в духовці за температури 160 градусів. Смажені горіхи охолодити, подрібнити у блендері до дуже дрібної крихти. З'єднати з просіяним борошном та крохмалем.
  3. Яйця розділити на білки та жовтки. Жовтки накрити плівкою в контакт та залишити в холодильнику для заварного крему.З білків та цукру приготувати меренгу.
  4. Білки збивати до моменту, коли вони всі перетворяться на піну. Поступово дощиком вводити цукор, постійно збивти. Коли ввели весь цукор — продовжуйте збивати. Меренга повинна бути дуже збита, міцна, вона не має тягнутися. Навпаки — коли ви піднімете міксер, то вона не падатиме. Тому можна трішки довше збивати.
  5. В меренгу всипати всі сухі інгредієнти і перемішати силіконовою лопаткою, знизу доверху. На пергаменті накреслити кола. Викласти суміш і розрівняти шпателем.
  6. Випікати 15−30 за температури 170 градусів. Бісквіт повинен бути хрустким, світло-коричневого кольору. Повністю охолодити.

Читайте також: Без маскарпоне та савоярді. Як приготувати всесвітньо відомий десерт тирамісу зі звичних продуктів

Інгредієнти на заварний крем:

  • 6 жовтків
  • 300 г. молока
  • 20 г. кукурудзяного крохмалю
  • 100 г. цукру
  • 1 ч.л. ванільної пасти
  • 50 г. вершкового масла
  • 300 г. вершкового масла 82%
  • 1 ст.л. темного какао

Спосіб приготування:

  1. Жовтки розтерти з цукром та кукурудзяним крохмалем. Молоко нагріти, не доводити до кипіння.
  2. Поступово влити молоко в жовтки, постійно помішувати. Повернути в каструлю, де нагрівали молоко, і поставити на плиту.
  3. Варити, постійно мішати, до першого бульку і проварити 1 хв. Інтенсивно розмішувати вінчиком. Можна пропустити через сито, додати 50 г масла і розмішати. Накрити плівкою в контакт до повного охолодження.
  4. Разом з кремом викласти на стіл вершкове масло. Заварний крем та масло повинні бути однакової температури. Це обов’язкова умова. Вершкове масло повинно стати пластичним, але не повинне танути.
  5. Перед початком приготування крему краще виміряти температуру всіх складових.
  6. 300 г вершкового масла збити, чайною ложкою почати додавати заварний крем та збивати. Крем повинен бути стабільний та гладенький. Якщо ви бачите, що крем розтікається — продовжуйте збивати. Він повинен об'єднатися. Головне — однакова температура масла та крему.
  7. Зібрати торт. Залишити частину крему для покриття торта.
  8. У крем для покриття просіяти 1 ст.л. темного какао. Збити. Покрити торт шоколадним кремом. Залишити в холодильнику для стабілізації до 5 годин.

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі