Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відповів російському диктатору Володимиру Путіну, який заявив, що «єдиною» легітимною владою в Україні є український парламент і його голова.

На своїй сторінці у Facebook Стефанчук написав, що Конституція України в частині 1 статті 108 стверджує, що президент виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента. Тому на цій посаді до завершення воєнного стану залишатиметься Володимир Зеленський, що відповідає українському законодавству, пояснив Стефанчук.

Відео дня

«У демократичних суспільствах це називається безперервністю влади. Але ця „безперервність“ не в російському (як „довічність“), а в нормальному, демократичному і безпечному розумінні», — додав спікер парламенту.

Стефанчук також додав, що наративи Путіна «настільки ж передбачувані, скільки й безглузді».

Читайте також: Стефанчук назвав ворогами України тих, хто ставить під сумнів легітимність Зеленського

Раніше Володимир Путін укотре заявив, що повноваження українського президента Володимира Зеленського не можуть бути продовжені згідно з українським законодавством. Для цього він, зокрема, процитував викривлену статтю Конституції України.

Російські вкидання про нелегітимність Володимира Зеленського

У Росії активно поширюють ІПСО про те, що Зеленський нібито «нелегітимний» через те, що термін його повноважень мав би спливти 20 травня — дня, коли минає п’ять років з його інавгурації.

Однак існує консенсус, що вибори під час війни в Україні проводити не можна. Противників проведення виборів президента — близько двох третин, згідно з даними соціологічної групи Рейтинг.

І хоча за останній рік рівень схвалення діяльності президента України Володимира Зеленського знизився до 63% (ще в лютому 2023-го становив 91%), цей показник залишається доволі високим.

Також міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що Зеленський не втратить свою легітимність після 21 травня 2024 року, його повноваження тривають до обрання наступного президента.

Сам президент заявляв, що вибори в Україні можуть відбутися під час воєнного стану за умови змін до законодавства та організації голосування таким чином, щоб це було безпечно і щоб у процесі могли брати участь усі українці як усередині країни, на фронті, так і за кордоном.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі