Віталій Портников

Віталій Портников

Журналіст

Удари ракетами ATACMS по військовому аеродрому в Джанкої стали не просто «дебютом» знаменитої американської зброї у війні Росії проти України

Вони вкотре продемонстрували хибність путінської ставки на Крим.

Коли десять років тому здійснювали окупацію та анексію українського півострова, російська пропаганда говорила насамперед про історичну «сакральність» Криму і робила наголос на його курортному потенціалі. Військовому потенціалу приділяли значно менше уваги, хоча саме значущість Криму як плацдарму і визначала рішення про його захоплення, — пише Віталій Портников для Крим.реалії.

Відео дня

При цьому варто нагадати, що військове значення Криму завжди визначало ставлення до нього російської влади — і в імперські, і в радянські, і в російські часи.

Не випадково ж адміністрація першого президента Російської Федерації Бориса Єльцина наполягала на збереженні бази Чорноморського флоту в Севастополі. І Єльцин навіть відмовлявся приїжджати з державним візитом до Києва і підписувати з президентом України Леонідом Кучмою «великий договір» між двома країнами, доки питання про Чорноморський флот не було врегульовано.

Схоже, Крим не виправдав себе як плацдарм — укотре

Не випадково вже в путінську епоху третій президент Росії Дмитро Медведєв наполягав на підписанні горезвісних «харківських угод» як виправдання енергетичних поблажок для України. Днями саме була річниця схвалення Верховною Радою України цього документа, підписаного Медведєвим і Віктором Януковичем. І згадалося, як опозиціонери в українському парламенті переконували своїх колег: вони готують плацдарм для Росії, угоди суперечать інтересам національної безпеки країни.

Але виявилося, що Володимир Путін готує Росію до воєн минулого. Схоже, Крим не виправдав себе як плацдарм — укотре. У Кремлі й уявити собі не могли, що у світі ніхто не стане зважати на доводи про «сакральність» і рішення вписати півострів у російську конституцію. Що ракети знищуватимуть літаки на кримських аеропортах, а безпілотники — кораблі Чорноморського флоту Росії. Що можливість знищення Керченського мосту стане звичайним сюжетом у дискусіях про подальший перебіг війни.

Звичайно, можна заперечити: зараз головним логістичним маршрутом постачання російської армії та флоту є сухопутний «коридор» із Ростова до Криму, а зовсім не міст. Але який, скажіть мені, сенс у «коридорі», якщо не можна говорити про безпечний «плацдарм», якщо жодного «непотоплюваного авіаносця» Росії більше не існує.

Та й не існувало ніколи. Хіба що, думаю, у фантазіях Володимира Путіна.

Опубліковано з дозволу Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, 2101. Коннектикут авеню, Вашингтон 20036, США.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Читати далі