З 18 травня українці почали оновлювати дані в ТЦК, і в декого в застосунку Резерв+ з’явився статус «у розшуку», хоча людині не приходила повістка. Що робити в такому разі та чи потрібно приходити до ТЦК, щоб розв’язати проблему, пояснив у відеоінтерв'ю NV адвокат Руслан Киливник.

Автор — Денис Рильський

https://www.youtube.com/embed/Klsg_QeISIc

Як розповів адвокат, українці можуть подати до ТЦК заяву з вимогою пояснити, на яких підставах людина перебуває «у розшуку», якщо її дані оновлено та в застосунок внесено відповідну інформацію. Також можна звернутися до адвокатів, які подадуть запити про роз’яснення. У ТЦК можуть розглядати запит від громадянина до 30 днів, від адвоката — протягом п’яти днів. Якщо реальних підстав для розшуку немає, у ТЦК мають виправити помилку. При цьому військовозобов'язаному можуть повідомити, що в ТЦК недостатньо даних про нього, але для їхнього оновлення необов’язково приходити у військкомат особисто.

Відео дня

«Якщо даних недостатньо, потрібно в телефонному режимі звертатися до ТЦК або надіслати відповідне звернення з проханням повідомити конкретні підстави — яких даних бракує, щоб їх надати й до кінця оновити свої дані відповідно до вимог закону», — сказав Килимник.

Читайте також: Застосунок Резерв+. Як працює, які функції планують додати та які дані можна буде переглянути

Він пояснив, що у ТЦК є своя закрита база розшуку, тому в офіційній базі розшуку МВС дані про розшук людини не відображаються.

«Це в жодному разі не розшук згідно з кримінально-процесуальним законом… Це розшук виключно з метою доправлення громадян до ТЦК, і людина не може перевірити наявність цього розшуку. Тому що таких даних, як статус цього розшуку, чи перебуває людина в розшуку, чи ні, жодна база і додаток Оберіг не надасть», — уточнив адвокат.

Читайте також:
Дмитро Лазуткін, речник Міноборони України (Фото:Dmytro Lazutkin/Facebook) «Аби військо було повнокровним». У Міноборони відповіли на поширені питання щодо додатку Резерв+, мобілізації людей і автомобілів

У Міноборони припустили, що статус «у розшуку» може бути банальною помилкою. У систему Оберіг вносять дані з паперових файлів, де все написано від руки, тому не можна виключати людський фактор. У відомстві пообіцяли скоро виправити технічні неточності.

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко пізніше пояснила, що, якщо в застосунку Резерв+ відображається статус «у розшуку», це означає, що ТЦК не встиг оцифрувати дані людини. Якщо йдеться про військового, він або його рідні можуть звернутися до ТЦК із документами — паспортом, податковим номером, військовим квитком і довідкою про зарахування на службу. Вона також наголосила, що чинним військовим не потрібно оновлювати свої дані — вони не стоять на військовому обліку, відповідно, не можуть порушувати правила обліку.

Новий закон про мобілізацію

18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Він передбачає необхідність оновлення військово-облікових даних для чоловіків 18−60 років протягом 60 днів — до 16 липня. У документи військовозобов'язаних, які оновили свої дані, вклеюватимуть VIN-коди (штрих-коди).

Читайте також: Закон про мобілізацію набув чинності: усе про нові обов’язки, дедлайни, зміни та покарання за ухилення

Оновити свої дані можна в електронному кабінеті, у мобільному застосунку Резерв+, безпосередньо в ТЦК і СП, а також у ЦНАПі.

Також у законі прописано обов’язок завжди носити при собі військово-облікові документи, передбачено нові правила вручення повісток, бронювання, обмеження для ухилянтів та інше.

Інфографіка: NV Редактор: Ніна Григорська Читати далі