США запровадили санкції проти десяти осіб, кораблів і компаній, щоб заблокувати сировинні надходження для єменських хуситів. Про це повідомило агентство Bloomberg 10 червня.

Як зазначає агентство, обмеження застосували щодо мережі фінансового посередника хуситів Саїда аль-Джамаля, яка вже неодноразово підпадала під санкції.

За даними Bloomberg, санкції також запровадили проти гонконзької компанії Lainey Shipping Ltd., — власника судна під панамським прапором під назвою Janet.

Відео дня

«Хусити продовжують використовувати розгалужену мережу підтримки для полегшення своєї незаконної діяльності, включаючи приховування походження вантажу, підробку судноплавних документів і надання послуг суднам, що перебувають під санкціями», — зазначив заступник міністра фінансів США Браян Нельсон.

Читайте також:
Корабель HMS Richmond у Червоному морі випускає ракети, щоб збити дрони хуситів (Фото:UK Ministry Of Defence/Handout via REUTERS) Американські військові збили дрон хуситів над Червоним морем

Атаки єменських хуситів на кораблі в Червоному морі

Єменське угруповання хуситів атакує кораблі в Червоному морі з листопада 2023 року. Йдеться про протоку Баб-ель-Мандеб, що омиває прибережні райони Ємену, підконтрольні хуситам, через яку судна потрапляють до Червоного моря, щоб далі дістатися до Суецького каналу і Середземного моря.

Хусити заявляють, що їхні напади на цей важливий судноплавний шлях є спробою зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у секторі Гази, стверджуючи, що атакують тільки судна, «пов'язані з Ізраїлем».

У грудні 2023 року США у відповідь на напади хуситів розпочали операцію Prosperity Guardian (Страж процвітання) для захисту судноплавства в регіоні. В операції беруть участь Велика Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські острови та Іспанія.

2 березня через атаки підтримуваних Іраном єменських хуситів у Червоному морі затонув перший корабель. Йдеться про вантажне судно Rubymar, на яке вони напали 18 лютого.

6 березня телеканал CNN написав, що атака хуситів уперше призвела до загибелі людей унаслідок удару балістичною ракетою по комерційному судну True Confidence в Аденській затоці. Загинули два члени екіпажу.

26 квітня есмінець Великої Британії HMS Diamond уперше з 1991 року збив ракету, випущену хуситами в Ємені, захищаючи торгове судно в Аденській затоці.

27 травня хусити вдарили в Червоному морі по нафтотанкеру Andromeda Star, який прямував із Росії до Індії.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі