У четвер, 6 червня, США ввели санкції проти партії Грузинська мрія, яка просувала закон про іноагентів і придушувала мирні протести проти цього закону. Також обмеження було накладено і на членів сімей депутатів партії.

Про це заявив речник Державного департаменту Метью Міллер.

За його словами, наразі США вживають заходів щодо введення візових обмежень проти десятків громадян Грузії, зокрема відповідальних за підрив демократії в Грузії або причетних до цих процесів людей.

Відео дня

«Ми сподіваємося, що грузинська влада переосмислить свої кроки і вживе заходів відповідно до тривалих євроатлантичних прагнень свого народу. Але якщо цього не станеться, США готові вжити додаткових заходів», — сказав Міллер.

Читайте також:
Протести проти закону про іноагентів у Тбілісі (Фото:REUTERS/Irakli Gedenidze) «Суперечить головним цінностям Союзу». У ЄС розглядають усі варіанти відповіді на ухвалення в Грузії закону про «іноагентів»

Закон про прозорість іноземного впливу, який називають законом про «іноагентів», оголошує неурядові установи та медіа, чий дохід становить понад 20% з-за кордону, організаціями, що представляють інтереси іноземної держави.

Такі організації мають звернутися до Нацагентства публічного реєстру та попросити зареєструвати їх як «іноагентів». Крім того, вони щороку мають заповнювати фінансову декларацію. Інакше вперше їх оштрафують на приблизно 7850 євро.

Закон про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон».

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. У другому читанні закон ухвалили 1 травня.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

Читайте також: Прем'єр Грузії заявив, що країна стане членом ЄС до 2030 року разом з Південною Осетією та Абхазією

13 травня юридичний комітет парламенту Грузії розглянув і підтримав закон про «іноагентів» у третьому читанні за 67 секунд.

14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт про «іноагентів» в остаточному третьому читанні. За ухвалення закону проголосували 84 депутати, проти — 30 опозиціонерів. Також цього дня силовики почали розганяти протестувальників, які зібралися біля будівлі парламенту.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі