Члени НАТО зможуть домовитись про те, хто обійме посаду генерального секретаря після Єнса Столтенберга. Про це заявила пані посол США при НАТО Джуліанн Сміт на брифінгу в середу, 12 червня.

«Ми досягли моменту, коли дедалі більше спостерігаємо певний імпульс у цьому конкретному питанні, і тому я впевнена, що ми зможемо оголосити про це вже до липневого саміту, за кілька тижнів», — зазначила вона.

Відео дня

Сміт також зауважила, що це питання вже давно обговорюється в НАТО. Вона додала, що рішення щодо наступного генерального секретаря має ухвалюватись консенсусом.

9−11 липня 2024 року у Вашингтоні США відбудеться саміт НАТО. У квітні Столтенберг запросив президента України Володимира Зеленського на захід. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити до НАТО.

Читайте також: Прихильники Рютте намагаються закріпити за ним посаду генсека НАТО до літа — Bloomberg

Термін нинішнього генсека НАТО Єнса Столтенберга спливає в жовтні.

Він мав завершити свою роботу на посаді наприкінці вересня 2023 року, але через відсутність консенсусу щодо наступника члени НАТО звернулися до нього з проханням прийняти продовження контракту.

Читайте також: Рішуче виступають проти. У США розкритикували топпретендента на посаду генсека НАТО Рютте через низькі витрати Нідерландів на оборону

Наприкінці листопада прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте називали безперечним фаворитом на посаду голови НАТО.

12 грудня він визнав, що шкодує про публічні заяви щодо своїх планів поборотися за посаду генсека НАТО.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі