Позиція США щодо застосування американської зброї українськими військовослужбовцями по території Росії залишається незмінною.

Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер під час брифінгу.

Він нагадав, що США не заохочують удари України по території Росії.

«Що стосується нашої політики, я говорив про це минулого тижня, і держсекретар говорив про це: наша політика полягає в тому, що ми не заохочуємо і не забезпечуємо можливостей для ударів України за її межами. Але якщо ви подивитеся на широкий контекст нашої політики, ми чітко дали зрозуміти, що в України немає більшої підтримки, ніж з боку Сполучених Штатів», — сказав Міллер.

Відео дня

Він підкреслив, що США не тільки роблять заяви, а й забезпечують українську армію конкретними пакетами військової допомоги. Також США продовжують відігравати лідерську роль у діях коаліції з понад 50 країн світу на підтримку України.

«Ми також підтверджуємо це заходами, яких вживаємо, щоб притягнути Росію до відповідальності», — додав речник Держдепу.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії.

У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Видання Le Monde, аналізуючи заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена під час візиту до Києва, писало, що Україна, ймовірно, отримала дозвіл від США на використання американської зброї для ударів по території Росії.

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні. Він додав, що Лондон не заперечує проти використання своєї зброї для ударів по Росії.

Le Monde вважає заяви Кемерона і Блінкена «ознакою продуманої зміни позиції Заходу» з цього питання.

Читайте також:
Зброя для України (Фото:Handout) У Швеції прокоментували дозвіл Україні використовувати зброю для ударів по території Росії

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі