США стурбовані військовою операцією ЦАХАЛ в місті Рафах на півдні сектора Гази та не можуть її підтримати, поки не переконаються, що Ізраїль має план із захисту цивільних мешканців.

Про позицію США з цього питання розповів державний секретар Ентоні Блінкен в інтерв'ю CBS, опублікованому у неділю, 12 травня.

Блінкен нагадав, що більшість населення з півночі та з центральної частини сектора Гази переїхали саме до Рафаха під час війни в палестинському анклаві — нині в місті проживає близько 1,4 мільйона людей. За словами держсекретаря, США повідомили Ізраїль, що не можуть підтримати велику військову операцію в Рафасі за відсутності «надійного плану» захисту цивільного населення.

Відео дня

«Ми не бачили цього плану. Ми не бачили цього плану», — сказав Блінкен.

Він також повторив слова президента США Джо Байдена, що, якщо Ізраїль розпочне велику військову операцію в Рафаху, США не підтримуватимуть та не постачатимуть певні системи озброєнь, які ЦАХАЛ міг би використати під час такої операції.

Наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Читайте також:
Вирва після ізраїльского удару по місту Рафах, 8 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Mohammed Salem) США запропонували Ізраїлю секретну інформацію про лідерів ХАМАС, якщо не буде великої операції в Рафаху — WP

Рафах — місто в південній частині сектору Гази на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить значні жертви серед мирного населення.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

6 травня з’явилася інформація, що Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха. Пізніше того ж дня військовий кабінет Ізраїлю схвалив військову операцію в місті. Незабаром ЦАХАЛ повідомив про точкові удари на сході Рафаха.

У ніч на 7 травня повідомлялося, що танки Армії оборони Ізраїлю увійшли в Рафах. Згодом ЦАХАЛ заявив, що взяв під контроль палестинську частину контрольно-пропускного пункту Рафах.

8 травня президент США Джо Бйаден заявив, що, якщо Ізраїль почне повномасштабний наступ на Рафах, США не постачатимуть ізраїльтянам зброю, яку можна використати в такій операції.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі