У справі про прорив армії РФ у Харківській області слідчі допитали військове керівництво країни і бійців, які перебували на полі бою.

Про це розповів перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Удовиченко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Він зазначив, що для встановлення правди у справі слідчим та експертам треба дослідити велику кількість документів. За його словами, усі ці документи є секретними.

Відео дня

«Що це за собою тягне? Ускладнену процедуру їх вилучення, отримання, доступу до документів слідчих та експертів. Цих документів дуже багато, вони специфічні, зберігаються в різних місцях, а деякі банально неможливо вилучити, тому що зараз вони використовуються — без них можуть бути паралізовані якісь процеси на лінії фронту», — зауважив Удовиченко.

За його словами, на цей час у справі допитано 104 людини.

Читайте також: «Вкраплення відвертої ІПСО». 125-та бригада тероборони відповіла на звинувачення у неготовності до наступу РФ на Харківщині

«Це військове керівництво, бійці, які безпосередньо перебували на полі бою, багато інших людей. Деяких допитували по три-чотири рази», — підкреслив перший заступник директора ДБР.

Удовиченко наголосив, що справу буде розслідувано об'єктивно в найкоротші терміни.

«Актуальність і важливість справи очевидна. Щотижня керівництво того чи іншого правоохоронного органу виїжджає на місце, щоб тримати на контролі перебіг розслідування», — сказав він.

Читайте також: Прорив РФ на Харківщині: полонені росіяни давали свідчення у справі, в якій фігурують командири 125 бригади — ЗМІ

Перший заступник директора ДБР пояснив, що за законом, якщо постанову суду про тимчасовий доступ не виконують, то правоохоронці можуть прийти з обшуком.

«Змоделюймо ситуацію: обшук на режимному військовому об'єкті під час війни. Це вже занадто. Отже, упевнений, що якби не було волі, бажання встановити істину, то була б маса відмовок, щоб не давати нам документи. Повна відкритість і сприяння допомагають у швидкості розслідування», — додав Удовиченко.

Розслідування прориву РФ на Харківському напрямку

Читайте також:
Роман Костенко, народний депутат, секретар комітету ВР з нацбезпеки (Фото:Роман Костенко / Facebook) «Дискредитація керівництва ЗСУ — злочин». Що не так з критикою Содоля і розслідуванням ДБР дій 28 командирів на Харківщині — Костенко

10 травня стало відомо, що ДБР почало розслідування причин прориву російською армією українського кордону у Харківській області.

Про це йдеться у матеріалах справи, опублікованих у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, під час досудового розслідування було встановлено, що причиною такого стрімкого просування ЗС РФ могло стати залишення підрозділами 125-ї окремої бригади територіальної оборони своїх бойових позицій у районі сіл Стрілеча, Красне, Борисівка, Пильне і Гатище.

Внаслідок цього штурм росіян довелося відбивати силами і засобами другого ешелону лінії оборони.

Також через відступ українські війська зазнали втрат особового складу та бойової техніки.

Слідством встановлено, що причиною цього могло стати «недбале ставлення до військової служби» командування 125-ї бригади та підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415-го окремого стрілецького батальйону, 23-ї механізованої бригади та 172-го окремого стрілецького батальйону, які «не організували належним чином оборону позицій».

Редактор: Єва Сластнова Читати далі