Автор: Кіра Борисіхіна

Нещодавні дослідження з Техаського університету в Остіні пропонують новий погляд на еволюцію співу птахів і людського голосу.

Читайте також:
Дослідження проводилося в долині Луари, Франція, де протягом трьох тижнів учені спостерігали за шістьма курками (Фото:pixabay) У них теж є почуття. Дослідники з’ясували, як саме кури проявляють емоції

Анатомічні сканування сиринксів колібрі та страусів, а також дослідження генетичного зв’язку між голосовими органами, показали глибоку гомологію, згідно з Джулією Кларк, професором Школи геонаук Джексона при Університеті Техасу.

Відео дня

Три дослідження, проведені за участю фізіологів і біологів розвитку, показали, що голосовий орган сиринкс птахів має спільні генетичні принципи з гортанню ссавців. Це відкриття відображає глибокий зв’язок між різними типами голосових органів.

У першому вивчали голосовий апарат страусів. У другому — птахів родини стрижеподібних. А в третьому порівняли розвиток голосових зв’язок у ссавців із сиринксом курей.

Читайте також:
Великий підорлик опинився під загрозою через війну Росії проти України (Фото:J.M.Garg) Теж жертви. Популяція мігруючих орлів може скоротитися через війну Росії проти України

Вивчення цієї теми почалося з виявлення скам’янілості сиринкса у птахів, що жили на території нинішньої Антарктиди в пізньому крейдяному періоді.

Нові методи розтину і комп’ютерної томографії сиринксів дали змогу більш детально вивчити цей орган.

Результати досліджень підкреслюють не тільки генетичний зв’язок між різними видами голосових органів, а й дають змогу краще зрозуміти еволюцію звуковиробних органів у різних видів птахів. Ці відкриття можуть мати далекосяжні наслідки для розуміння еволюції та різноманітності співу птахів.

Читати далі