У середу, 22 травня, спікер Палати представників Майк Джонсон підтримав дозвіл Україні бити по російській території зброєю США.

Кореспондентка Голосу Америки Катерина Лісунова запитала у Джонсона, що він думає про використання американської зброї під час ударів по території Росії.

«Я думаю, їм потрібно дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне. Вони повинні мати можливість дати відсіч. І я думаю, що ми намагаємося контролювати зусилля на мікрорівні, і це не дуже хороша політика для нас», — заявив він.

Відео дня Читайте також: «Ситуація гірша, ніж будь-коли». Група конгресменів США закликала Остіна дозволити Україні бити по території РФ американською зброєю

Інших деталей він не розкрив.

Використання західної зброї для ударів по території РФ

17 травня представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну користуватися американською зброєю для ударів по території Росії

У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Напередодні видання Le Monde, аналізуючи заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена під час візиту до Києва, писало, що Україна, ймовірно, отримала дозвіл від США на використання американської зброї для ударів по території Росії.

Читайте також:
Місто Вовчанськ, яке під постійним ворожим обстрілом (Фото:Костянтин і Влада Ліберови/Instagram) «У РФ матрьошкова система». Як перестановки у верхівці Кремля могли вплинути на наступ у Харківській області — Левін

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні «стільки, скільки буде потрібно». Він додав, що Лондон не заперечує проти використання своєї зброї для ударів по Росії.

Le Monde вважає заяви Кемерона і Блінкена «ознакою продуманої зміни позиції Заходу» з цього питання.

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора Росії на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі