У столиці Аргентини Буенос-Айресі відбулися масштабні протести проти запропонованих президентом Хав'єром Мілеєм реформ, які розглядали в Конгресі. Протестувальники підпалювали автомобілі, а поліція використовувала сльозогінний газ і водомети, пише CNN.

REUTERS/Mariana Nedelcu Фото: REUTERS/Mariana Nedelcu

Перші антиурядові протести відбулися у вівторок, 11 червня. Біля Конгресу, де сенатори обговорювали законопроєкт про урядові та економічні реформи, зібрався натовп представників профспілок і робітників. Люди почали кидати різні предмети в поліцію, яка намагалася розігнати демонстрантів.

Відео дня REUTERS/Mariana Nedelcu Фото: REUTERS/Mariana Nedelcu REUTERS/Mariana Nedelcu Фото: REUTERS/Mariana Nedelcu

Активісти облили бензином дві машини і підпалили їх, перетворивши центральну площу на задимлене поле бою, пише AP. Влада повідомила, що щонайменше 20 поліцейських дістали поранення і понад дюжину протестувальників заарештували.

REUTERS/Mariana Nedelcu Фото: REUTERS/Mariana Nedelcu Читайте також: «Божевільний» з бензопилою. Головні факти про популіста Хав'єра Мілея — нового президента Аргентини

Увечері 12 червня сенатори схвалили великий законопроєкт для економічної реформи. Його ухвалили після тривалих дебатів, і тепер сенатори збираються голосувати за кожну статтю пакета, пише Reuters.

REUTERS/Mariana Nedelcu Фото: REUTERS/Mariana Nedelcu

Законопроєкт є ключовим у планах Мілея щодо відновлення економіки, яка перебуває у найважчому за два десятиліття стані, з інфляцією близько 300%, і містить плани приватизації державних компаній, надання особливих повноважень президенту і стимулювання інвестицій.

Читайте також: Петро Чернишов Петро Чернишов В Аргентині триває цікавий експеримент. Що робить новий президент

Але деякі протестувальники побоюються, що це зробить їх ще більш уразливими перед зростанням безробіття і споживчих цін, вказує Reuters.

Зі свого боку офіс президента назвав схвалення законопроєкту «тріумфом аргентинського народу і першим кроком до відновлення величі».

Хав'єра Мілея обрали президентом Аргентини 19 листопада 2023 року.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі