Правозахисники підготували подання до Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо вчинення злочинів на ґрунті ненависті росіян проти українців. У ньому фігурують п’ять російських пропагандистів та перший заступник адміністрації кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомляє Укрінформ у четвер, 6 червня.

Подання підготували Міжнародна федерація за права людини (FIDH), Центр громадянських свобод (ЦГС) та Харківська правозахисна група.

Відео дня

У поданні йдеться про пропагандистів Володимира Соловйова, Маргариту Симоньян, Дмитра Кисельова, Дмитра Медведєва, Сергія Мардана та заступника адміністрації Путіна Олексія Громова.

«Громов — перший заступник голови офісу президента РФ… — також несе відповідальність за поширення цих меседжів ненависті. Або, принаймні, як архітектор цієї кампанії ненависті, не перешкоджає їхній діяльності», — зазначив директор напрямку міжнародного правосуддя у FIDH Ілля Нузов.

Читайте також:
Мурал із зображенням російського диктатора Володимира Путіна в Кельні, Німеччина (Фото:REUTERS/Thilo Schmuelgen) Як судити Путіна за його злочини в Україні та чому це можна зробити зараз — The Telegraph

Загалом автори подання відібрали понад 300 висловлювань, які відповідають критеріям мови ворожнечі. Для цього вони проаналізували 526 годин ефіру, де «віщали» російські пропагандисти, пише Укрінформ.

Представник FIDH зауважив, що представлена група людей є лише репрезентативною.

«Звісно, це не закритий перелік. Ми продовжуємо наш моніторинг і знаємо, що машина пропаганди у РФ дуже велика і що таких осіб — набагато більше», — зазначив він.

Читайте також: «Їх розшукуватимуть до кінця життя». Правозахисник — про значення ордерів МКС на арешт російських командувачів за ракетні удари по Україні

За словами програмного директора ЦГС Володимира Яворського, важливо, щоб МКС почав розслідування за цим поданням та «показав», що така діяльність пропагандистів є злочином.

«Це подання є одним з важливих кроків, який показує, що це — „свобода слова“, яка веде до прямих десятків тисяч злочинів. Ми у ньому показуємо цей прямий зв’язок одного з іншим», — наголосив Яворський.

Читайте також: Голова Міжнародного кримінального суду, яка видала ордер на арешт Путіна, заявила, що йому не уникнути відповідальності

Він також зазначив, що відкриту частину документа опублікують на сайті Міжнародної федерації прав людини.

У липні 2023 року в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр із розслідування злочину агресії РФ проти України.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна за підозрою в депортації українських дітей до РФ і скоєнні воєнних злочинів в Україні. Водночас МКС не має юрисдикції щодо злочину агресії, казав раніше президент Володимир Зеленський.

5 березня 2024 року МКС видав ордери на арешт командувача дальньої авіації Росії Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі