Верховній Раді України довіряють 29% українців, водночас про її діяльність обізнані 59%. Більшість опитаних (89%) вважають, що пріоритетними завданнями ВРУ наразі є забезпечення потреб ЗСУ, оборона та сприяння завершенню війни.

Про це свідчать результати опитування Громадяни і парламент: довіра, взаємодія та відкритість в умовах воєнного стану, опублікованого у четвер, 30 травня.

Дослідження провів Міжнародний республіканський інститут (IRI) спільно з Інтерньюз-Україна в межах програми USAID.

Відео дня

Згідно з результатами опитування, цілком або частково довіряють парламенту 29% респондентів, тоді як у 2022 році цей показник становив 56%. Зменшилася також обізнаність громадян щодо діяльності Ради — з 69% у 2022 році до 59% у 2024.

Читайте також:
Більшість європейців підтримують Україну та біженців у ЄС (Фото:Karabo_Spain/pixabay) Прийом біженців з України підтримують близько 83% жителів Європи — опитування

Респонденти назвали такі пріоритети у діяльності Ради під час воєнного стану:

  • забезпечення потреб військових, оборону держави та сприяння закінченню війни (на думку 89% респондентів),
  • контроль за використанням бюджетних коштів (42%),
  • забезпечення соціально незахищених верств населення, зокрема внутрішньо переміщених осіб, матеріальною допомогою (34%).

Головним критерієм при виборі народного депутата українці назвали чесність та виконання обіцянок. Так вважають 41% опитаних порівняно з 27% у 2022 році.

Крім того, значно важливішими для громадян стали хороша репутація та некорумпованість — цей показник зріс з 6% у 2022 році до 19% у 2024 році.

Читайте також: Тільки половина біженців готова повернутися з Європи назад в Україну — опитування КМІС

Опитування показало, що українці рідко звертаються до народних депутатів — це робили лише 14%. Однак зростає використання цифрових сервісів ВРУ та обізнаність про них: 56% користуються електронними петиціями, 50% беруть участь у громадських обговореннях законопроєктів, а 26% використовують електронний кабінет громадянина.

Читайте також: Стефанчук відповів Путіну, який назвав його «єдиною» легітимною владою в Україні

Опитування було проведене компанією Info Sapiens на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень з 17 по 26 лютого 2024 року. Методом телефонних інтерв'ю (CATI) було опитано 1637 громадян України віком від 18 років. Вибірка не включала жителів окупованих територій, де українські мобільні оператори не надають послуги, а також українців, які виїхали за кордон. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком та розміром населеного пункту (похибка репрезентативності не перевищує 2,4%).

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі