Європейська бізнес Асоціація ЕБА вітає прийняття постанови № 650, яка передбачає можливість бронювати співробітників як в Дії, так і шляхом подачі документів до центральних органів виконавчої влади або військових адміністраціяй.

Про це йдеться в заяві ЄБА. «Європейська Бізнес Асоціація, від самого початку підтримувала ініціативу Міністерства економіки щодо необхідності впровадження альтернативного механізму бронювання військовозобов'язаних в електронному вигляді, що, на наше переконання, має дозволити суттєво пришвидшити всю процедуру бронювання.

Відео дня Читайте також: Ігор Гуменний Ігор Гуменний Хибне рішення. Що буде, якщо економічного бронювання не буде

У той же час, Асоціація виступала за збереження і існуючої процедури бронювання та її суттєве покращення, адже в разі якщо система електронного бронювання не одразу запрацює без збоїв, критично важливі для економіки держави підприємства могли б зіштовхнутись з проблемою неможливості здійснити бронювання своїх ключових працівників на період воєнного стану. Тому, ЕБА вітає прийняття Постанови № 650, яка наразі передбачає можливість, бронювати своїх співробітників, як в електронному вигляді через портал Дія, так і традиційним методом шляхом подачі відповідних переліків військовозобов'язаних профільним центральним органам виконавчої влади, або відповідним військовим адміністраціям", — йдеться в заяві.

В ЄБА також наголошують: «В рамках Постанови № 650 врегульовано ще ряд важливих для бізнесу питань. По-перше, строк дії відстрочки відтепер складатиме 1 рік, замість 6 місяців, як було раніше, про що неодноразово просила Асоціація.По-друге, згідно з новою процедурою військовозобов'язаних можна бронювати незалежно від їх військового звання та військово-облікової спеціальності, що вирішить критично важливе для бізнесу питання бронювання військовозобов'язаних з дефіцитними ВОЗ. По-третє, бізнес неодноразово звертав увагу, що вимога бронювати не більше 50% військовозобов'язаних на момент подачі переліку співробітників на бронювання, на практиці часто призводить до постійного зменшення кількості співробітників, яких компанія може подати на бронювання».

Відтак, Асоціація пропонувала зробити прив’язку бронювання в 50% до дати початку широкомасштабного вторгнення в Україну. «Уряд, в свою чергу, в проєкті постанови пропонував зробити прив’язку до 18 травня 2024 року, як до дати від якої необхідно відраховувати 50% військовозобов'язаних, що, в свою чергу, могло призвести до суттєвого зменшення квоти на бронювання для підприємств, які наразі планують розширювати свій штат. Відтак, в якості компромісного рішення Уряд підтримав пропозицію Асоціації надати два альтернативні способи відраховувати 50% військовозобов'язаних, або від 18 травня 2024 року, або від дати подачі поточної заявки на бронювання.

По-четверте, новий порядок бронювання передбачає можливість бронювати не лише працівників критично-важливих підприємств, а й їх кінцевих бенефіціарних власників, а також членів наглядових рад підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

По-п'яте, документ передбачає, що обмеження щодо кількості військовозобов'язаних в 50%, які підлягають бронюванню не застосовуються до підприємств паливно-енергетичного комплексу їх підрядних організацій, представників компаній, які здійснюють аварійно відновлювальні роботи з постачання зв’язку, а також критично важливим підприємствам у сфері військово-промислового комплексу", — йдеться в заяві.

В ЄБА також зазначили: «Тим не менш, за оцінкою бізнес-спільноти, у порядку бронювання залишаються певні проблемні положення, які ми з боку Асоціації опрацьовуємо. Так, наприклад, наразі існує колізія між новим законом про мобілізацію (де передбачено оформлення відстрочки заброньованим працівником в ТЦК та СП роботодавця) та оновленою Постановою 76 (де це має робити ТЦК та СП працівника, а не роботодавця), що на практиці часто призводить до ситуації, коли ТЦК та СП відмовляються оформлювати відстрочку/ставити на спеціальний облік працівника. З боку Асоціації ми пропонуємо врегулювати зазначену ситуацію та налагодити процес постановки на спеціальний облік шляхом забезпечення взаємодії відповідних ТЦК та СП за місцем обліку працівників та ТЦК та СП на території якого знаходиться підприємство. В цьому ж контексті, (2) бізнес також звертає увагу на відсутність будь-якої відповідальності щодо невиконання строків постановки на спецоблік зі сторони ТЦК та СП. Ще одне не врегульоване питання, це (3) відсутність дієвого механізму бронювання працівників іноземних представництв, що для багатьох компаній є значною проблемою».

Тому бізнес-спільнота Асоціації наразі готує офіційні пропозиції та коментарі з надією на їх врахування.

Водночас, Асоціація щиро вітає прийняття Постанови № 650 та сподівається, що Міністерству цифрової трансформації та іншим відповідальним державним органам протягом місяця вдасться запустити новий механізм бронювання на платформі Дія. Сподіваємось, це допоможе зробити процедуру бронювання прозорою та зрозумілою. Крім того, очікуємо на діалог і по іншим питанням, котрі стосуються роботи бізнесу, зокрема, розгляду питання і стосовно економічного бронювання.

Раніше повідомлялося, що 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію.

NV Бізнес писав про те, як відбуватиметься бронювання військовозобов'язаних і як зміниться перелік підприємств після набуття чинності закону про мобілізацію.

У травні 2024 року в Раді запропонували бізнесу варіант бронювання працівників.

22 травня на сайті президента України було зареєстровано петицію, яка закликає якнайшвидше впровадити систему економічного бронювання.

4 червня 2024 року уряд автоматично продовжив на три місяці відстрочку від мобілізації працівників, які були заброньовані Міністерством економіки України.

Відстрочка від мобілізації автоматично продовжується на три місяці для тих, у кого не закінчився її термін на момент ухвалення постанови — 7 травня. Йдеться про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для тих, кому така відстрочка була надана рішеннями Міністерства економіки. Раніше термін бронювання становив один місяць.

Крім того, оборонні та енергетичні підприємства відтепер зможуть бронювати до 100% своїх працівників. Для критичних підприємств в Україні збільшили термін бронювання від шести місяців до 12 місяців, також їм дозволили бронювати військовозобов'язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що в Україні буде заброньовано 90% особового складу ДСНС і Нацполіції.

Крім того, Кабінет міністрів підтримав постанову про бронювання співробітників підприємств і компаній через портал держпослуг Дія.

Член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, чи є шанс на запровадження економічного бронювання.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп Слуги народу Олександр Завітневич заявив, що ідея економічного бронювання від мобілізації точно буде запроваджена в Україні, проте ще не зовсім зрозуміло, у якому форматі це буде реалізовано.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі