Місто Вовчанськ Чугуївського району Харківщини майже повністю зруйноване внаслідок постійних обстрілів росіян. Ситуація у населеному пункті критична.

Про це у вівторок, 14 травня, заявив голова Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі у ефірі телемарафону.

«Ситуація у місті критична. Росіяни постійно обстрілюють Вовчанськ. Місто практично повністю зруйноване. Збройні сили України захищають населений пункт», — сказав він.

Відео дня

Голова МВА зазначив, що Вовчанськ повністю перебуває під контролем України, але є «невеликі групи», які намагаються зайти на околиці міста. Через це у місті ідуть стрілецькі бої.

Читайте також:
Місто Вовчанськ, по якому постійно б’ють окупанти з усіх видів озброєння, 12 травня (Фото:Костянтин і Влада Ліберови/Instagram) «Найімовірніший варіант». Як РФ може розвивати бойові дії з вовчанського напрямку — Машовець

За словами Гамбарашвілі, у місті вже пʼяту добу триває евакуація населення. Більшість мешканців самостійно виїхали на своєму транспорті. Наразі влада займається тим населенням, яке не має змоги самостійно евакуюватись.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що внаслідок бойових дій 14 травня у Вовчанській громаді загинули двоє місцевих жителів.

Наступ Росії в Харківській області

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни почали масово обстрілювати прикордонні населені пункти.

Читайте також: Цілять по мостах і заводять бронетехніку. Чи обмежаться росіяни «буферною зоною» у наступі на Харківщину — розбір ISW

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня в Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти в «сірій зоні».

Уранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Читайте також: «Постріл у лобове скло». У Вовчанську російські окупанти обстріляли авто поліцейських під час евакуації цивільних

Того ж дня представник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону зазначив, що росіяни на Харківщині локалізовані в «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

У ніч на 13 квітня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанськ росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

14 травня начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що у прикордонних районах Харківської області Сили оборони України заблокували російських окупантів. За його словами, «намітилася стрімка тенденція до стабілізації ситуації».

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі