Слова канцлера Німеччини Олафа Шольца, що Україна не стане членом НАТО ще мінімум 30 років, стосувались ситуації станом на 2022 року. Наразі така дискусія не ведеться. Про це заявив речник уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт, повідомляє Bild.

Гебештрайт зазначив, що наразі «ситуація повністю змінилась», тому слова Шольца про 30 років неактуальні.

За його словами, такі дискусії велись до повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Зараз питання вступу України до НАТО — це «зовсім інша дискусія», яка наразі «не ведеться», зауважив Гебештрайт.

Відео дня

Він додав, що якщо такі розмови виникнуть, то «за інших обставин», ніж були на початку повномасштабної війни.

26 травня Олаф Шольц заявив, що перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну запевняв російського диктатора Володимира Путіна, що Україна не стане членом НАТО ще мінімум 30 років.

Вступ України в НАТО

11−12 липня 2023 року у Вільнюсі проходив саміт НАТО, у якому брали участь лідери 31 країни Альянсу, делегації Японії, Південної Кореї, Нової Зеландії, Австралії, України та Швеції. На саміті був присутній президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: Блінкен заявив, що на саміті НАТО у Вашингтоні буде зроблено «нові кроки на підтримку України»

11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна стане членом Альянсу без ПДЧ і отримає запрошення, коли на це погодяться союзники і «будуть виконані умови».

12 липня під час брифінгу Зеленський зазначив, що Україна стане членом НАТО після закінчення війни.

«Якщо простими словами, у той момент, коли війна закінчиться, Україну точно запросять до НАТО та Україна стане членом союзу. Я сьогодні жодної іншої думки не чув», — сказав він.

Читайте також: Після закінчення війни Україну точно запросять до НАТО — Зеленський

У квітні Столтенберг запросив Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9−11 липня 2024 року. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в НАТО.

Зеленський сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі