У Харківській області тривають бої у районах вздовж державного кордону з країною-агресором Росією. Обстановка складна, проте Сили оборони України роблять все, аби утримати рубежі та позиції.

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у неділю, 12 травня.

За його словами, ситуація на фронті залишається загостреною. Росіяни активно атакують підрозділи ЗСУ на декількох напрямках, щоб просунутися вглиб України.

Відео дня

Він зазначив, що підрозділи Сил оборони ведуть жорсткі бої, спроби окупантів здійснити прорив зупинено.

«Працює наша розвідка, артилерія, підрозділи безпілотних систем. Ми знаємо плани ворога і гнучко реагуємо на всі його дії. Для підсилення оборони вживаються всі необхідні заходи та оперативно приймаються рішення, в тому числі кадрові», — наголосив Сирський.

Читайте також:
Будівництво другої лінії оборони та фортифікаційних споруд у Харківській та Сумській областях. Березень 2024 року (Фото:instagram/libkos) «Є багато нарікань». Українські військові хочуть подивитися в очі тим, хто будував укріплення на півночі Харківщини — Ступак

Головком зауважив, що цього тижня обстановка у Харківській області загострилась. Наразі там тривають бої у районах вздовж державного кордону з РФ.

Водночас на Куп’янському, Сіверському, Лиманському, Покровському напрямках ситуація динамічно змінюється. Сирський розповів, що в одних районах ворог має частковий успіх, в інших — ЗСУ витісняють противника та покращують своє тактичне положення.

Він підкреслив, що на Краматорському напрямку загарбники не полишають спроб заволодіти містом Часів Яр, продовжуючи наступальні дії східніше міста. Крім того, російська армія безрезультатно намагається відновити втрачене положення в районі Кліщіївки.

«Попри складну ситуацію на фронті проводиться ротація підрозділів для відпочинку військовослужбовців та відновлення боєздатності бригад», — додав Сирський.

Наступ росіян на Харківщині: що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Читайте також: Юрій Бутусов Юрій Бутусов Обстановка по російському наступу у Харківський області

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за населені пункти у «сірій зоні».

У Білому домі, коментуючи ці події, допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків.

Вранці 11 травня ЗМІ писали, що російські війська відновили штурмові дії біля села Глибоке на Харківщині.

Того ж дня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин в ефірі телемарафону сказав, що росіян на Харківщині локалізовано у «сірій зоні» і вона не розширюється.

12 травня у DeepState повідомили, що росіяни окупували декілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі